Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Drumurile, educaţia, cultura şi confortul locuitorilor sunt în atenţia edililor realeşi. Aceștia vor să continue proiectele demarate deja şi să depună altele noi. Am înţeles asta discutând cu o parte dintre primarii comunelor pentru care scrutinul din 5 iunie a însemnat obţinerea unui nou mandat.

La Brebu, primarul Viorel Roşca are în vizor asfaltarea tuturor drumurilor din centrul de comună şi din satele Apadia şi Valeadeni. Pentru acest obiectiv, primăria doreşte să atragă fonduri europene şi de la guvern, două proiecte fiind deja depuse în acest sens. În curând, vor fi gata lucrările la reţeaua de apă de la Apadia, după care primăria are în vedere introducerea reţelei de canalizare atât la Apadia, cât şi la Valeadeni. De asemenea, pe masa guvernului se află două proiecte depuse în acest sens de primărie.

La Slatina Timiş, priorităţile pentru perioada următoare vizează drumurile din comună, respectiv reabilitarea unor clădiri importante. De ceva timp, în satul Ilova, se lucrează la reţeaua de apă şi canalizare. Odată finalizate aceste lucrări, primăria vizează refacerea drumurilor. „Urmează să depunem un proiect pentru reabilitarea drumurilor din Ilova afectate de lucrări dar şi a unor porţiuni de drium din Slatina Timiş şi Sadova Veche”, am aflat de la primarul Gheorghe Roma (foto). Acesta ne-a vorbit şi despre două proiecte depuse mai demult şi care recent au obţinut finanţare.

Concret, este vorba despre reabilitarea Căminului Cultural din Sadova Veche şi despre reabilitarea grădiniţei din Slatina Timiş. „Proiectele se ridică la valoarea de 300.000 de euro, fiind vorba despre fonduri europene, respectiv 208.000 de euro, finanţare prin PNDR”, a precizat primarul Gheorghe Roma. Din aceeaşi sursă, reţinem că, la Slatina Timiş, ploile căzute în ultimele zile au provocat scurgeri de pe versanţi. Din fericire, pagubele sunt minore, fiind afectate câteva podeţe din comună.

La Răcăşdia, primăria a depus pe masa guvernului un proiect în vederea realizării branşării gospodăriilor la reţele de apă şi canalizare. De la primarul Mirco Lechici, am aflat că guvernul a răspuns pozitiv iar valoarea viitorului proiect se ridică la două milioane de lei din care primăria va cofinanţa o parte. Un alt proiect, care vizează infrastructura rutieră, a fost depus pe PNDR. Concret, se doreşte reabilitarea unor porţiuni de drum din comună în lungime totală de 5,5 km. Valoarea investiţiei se ridică la un milion de euro. În vederile primăriei se află şi şcoala din satul Vrăniuţ. Şcoala funcţionează într-o clădire a Bisericii Ortodoxe, clădire afectată de trecerea timpului. „Intenţionăm să mutăm şcoala într-o aripă a clădirii primăriei de la Vrăniuţ. Vrem să reabilităm viitoarea clădire în care va funcţiona şcoala. În acest sens, lucrăm la documentaţia pe care ulterior o vom trimite Ministerului Dezvoltării”, am aflat de la primarul Mirco Lechici.