Decembrie, luna targurilor de Craciun - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ne apropiem cu paşi repezi de luna cadourilor, aşa că dacă staţi bine cu bugetul optaţi pentru un shopping în una din marile capitale europene.

Din decembrie, bătrânele oraşe europene găzduiesc în centrul vechi pieţele de Crăciun, care atrag anual mii de turişti, şi de care profită atât comercianţii, cât şi tour operatorii. Preţurile diferă în funcţie de numărul de zile pe care turiştii doresc să le petreacă aici, însă cei care aleg să evadeze din cotidian înaintea sărbătorilor de iarnă nu zăbovesc mai mult de un weekend. Unul dintre cele mai vechi şi cunoscute târguri de Crăciun din Germania este la Nurnberg. Piaţa se deschide în 29 noiembrie şi îşi închide porţile chiar în Ajun de Crăciun, în 24 decembrie. An de an, peste 200 de comercianţi îşi expun pe tarabele amplasate în centrul oraşului vechi fel de fel de produse tradiţionale. De la vestita turtă dulce, până la ornamente de Crăciun ori figurine fel de fel. Trei nopţi la Nurnberg costă pentru o persoană 151 de euro, preţ în care este inclusă cazarea la un hotel de trei stele, cu mic dejun inclus, şi transportul cu autocarul, dacă se merge în grup organizat. Pentru Viena, Austria, tarifele sunt ceva mai mari, ele pornind de la 218 euro/persoană pentru patru zile şi trei nopţi. Pentru persoanele care se cazează în vile, cazarea este mult mai ieftină.

Aflat la doar câteva ore distanţă de Timişoara, târgul de Crăciun de la Budapesta este cunoscut în întreaga lume. Acesta are loc în Piaţa Vorosmarty, iar atmosfera este una cu totul specială. Găsim aici articole artizanale tradiţionale şi decoraţiuni de Crăciun, care pot fi achiziţionate din cele peste o sută de puncte de vânzare. În plus, acest târg aflat în inima oraşului este un veritabil paradis pentru amatorii de plăceri culinare tradiţionale sau de vinuri fierte cu arome exotice. O excursie de două zile aici, cazare la hotel de două stele, vă costă 59 de euro/persoană. Tarifele ajung până la 170 de euro/persoană, pentru unităţile de trei stele.

Cele mai mari pieţe de Crăciun din Praga se află în Old Town Square şi în Piaţa Wenceslas. Aici se găsesc o sumediene de produse de sezon – jucării din lemn, bijuterii lucrate manual, lumânări parfumate, ornamente de Crăciun, pălarii, marionete etc – aşa că este imposibil să vă întoarceţi acasă cu mâna goală. Ele se deschid la finele lunii noiembrie şi durează până înaintea Revelionului. Trei nopţi de cazare la un hotel de trei stele vă costă 239 de euro de persoană, cu mic de jun inclus. În funcţie de unitatea de cazare aleasă, acest tarif poate fi mai mare sau mai mic. Şi în acest caz, pentru grupurile organizate, tarifele sunt mult mai mici, iar în ele este inclus şi transportul. Capitala Slovaciei, Bratislava, este o altă destinaţie de vis în perioada Crăciunului ce nu trebuie ratată. Tariful pe noapte într-o dublă începe de la 25 de euro şi trece de 70 de euro, în cazul unităţilor de patru şi cinci stele.