Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Evenimente peste evenimente, tot felul de ediţii ale Zilei Diasporei, barometru social care să ne lămurească de ce au plecat reşiţenii la muncă pe dincolo şi ce i-ar face să se întoarcă. Toate s-au făcut, în ultimii ani, de administraţia reşiţeană însă efectele migraţiei sunt greu reversibile. Iar acum, sub imboldul Zilei Naţionale, municipalitatea reşiţeană a proiectat un mesaj emoţionant pe funicularul de calcar „La mulţi ani! Ne e dor de voi“.

Mesajul, adresat celor din Diaspora, a fost postat de primar şi pe reţelele de socializare, unde a strâns sute de aprecieri şi zeci de comentarii, inclusiv răspunsul: „Şi nouă“.

Primarul Ioan Popa aprecia că Reşiţa nu este un oraş complet fără cei plecaţi şi că, deşi a pus mesajul pe funicular, i s-a spus că gestul nu ar fi unul semnificativ. „Și când doare cel mai tare dorul, dacă nu de sărbători?“, se întreba, retoric, edilul. Acesta a continuat linia gestului de pe funicular cu discursul de Ziua Naţională, în care preia şi susţine cauza celor plecaţi: „România, eu sunt copilul a doi părinţi care nu au vrut să plece, ci au ales să muncească de dimineaţa până seara, şi nu le e uşor, pentru că deşi sunt acasă, ne vedem totuşi atât de puţin. România, eu sunt fetiţa care şi-a privit sora cum împachetează şi pleacă departe, şi mi-e atât de dor de ea. România, eu sunt cea care şi-a văzut cea mai bună prietenă plecând. Românie, dulce Românie, zilnic îmi aud prietenii cum îşi doresc să plece de aici şi majoritatea chiar o să o facă, dar eu sunt prea încăpăţânată să plec. Aşa că o să mă încăpăţânez să rămân aici şi măcar să încerc să schimb ceva. Nu ştiu dacă voi reuşi, dar măcar voi şti că am încercat. Dorinţa mea personală este să reuşim împreună să aducem România la un asemenea nivel încât românii să oprească plecarea lor, să revină spre casă, să le creăm un trai mai bun“. Dar, până la urmă, cu toate greutăţile, edilul consideră că „Suntem generaţia aceea care, chiar dacă ni s-au tăiat aripile, ni le-am lipit singuri înapoi“.

A.M.

 

22 Comments

 1. Vorbe false,vorbe spuse asa,sa faca placere celor ce le asculta,dar nicio vibratie sincera din partea celui mai edil dintre primarii Romaniei!!NU…..NU NE ESTE DOR DE EI,sa fie clar,sa stea acolo si sa sufere departe de tara !Atunci cand corabia se scufunda,sobolanii fug primii!Curaj nu este sa fugi unde iti este mai bine,lupta este sa ramai acasa si sa salvezi ce se mai poate salva,sa lupti acasa sa mentii corabia la linia de plutire,acesta este curaj adevarat!Cei ce au fugit sa fie sclavi in occident,sa isi poarte crucea cu demnitate si sa nu mai planga de dorul „‘gliei stramosesti”!!Asa ca,stati acolo si sa veniti cand v-oi chema eu!Stergeri babe la posterior si suportati umilinta occidentului” capitalist si exploatator” pe bani de nimic ,banii nu au miros….chiar dace este pestilential!

  • Prima propoziție e adevărată. Pe urmă , ca orice pesedist adevărat, bați câmpii! Știu, e dificil ptr tine să accepți că în curând nu vei mai putea obosi fugind de muncă, așa că îți arăți sufletul cătrănit . Șobolani sunteți voi, cei care sunteți deranjați că există români care preferă munca cinstită și nu așteaptă pomană ca cei ca tine, pupător de dosuri pesediste! Era un proverb: dacă tăceai ….! Cred că ție ți se potrivește mai bine ce spunea. Mark Twain: „Mai bine taci și dai impresia că ești prost, decât să deschizi gura și să înlături orice dubiu!” Tu cum ai luptat? I-ai înjurat pe cei care au protestat împotriva ciuntirii justiției? Ai aplaudat danjarmeria în 10 august? Ai chiuit de bucurie când ministrul circotecar Orlando propunea să nu ai voie să muncești mai mult de 5 ani in același loc in străinătate? Din partea mea primești o medalie – #plăcuța suedeză!Fără psd in text!

  • animal prost domnul Macarie. Am plecat ca sa nu fiu pe post de cerșetor în cel mai sărac municpiu ( așezare ) reședință de județ al României. ..

   • Nu-i animal, e doar un fan al latrinei3 , indobitocit de viermele gâdea și târâtura de ciuvică!Puțin respect ptr animale!

    • Ptui,sa nu te deochi!Ce „”frumos”” mai glasuiesti,mai „”democratule””….sau esti de la #n-amcreierdeloc?!Vertebratule care esti tu!

  • Nu veniți acasă că n-am p-ormă unde să- mi las Trabantul! Și închideți și stadionul să duc caii de la Trabant la păscut! Veniți voi cu haudi, beamveu și mercedesa să vă făliți! V-aș buzunări eu dar mi-a fost lene să învăț ” meserie”! Aștept doar ajutorul social și banii de la Luminița! Că doar nu vă porcăi pe gratis! Măcar o sticlă de Săniuța și 2 kile de zahăr! Găleată am de la europarlamentare!

 2. Iulicafarafrica Reply

  Măi Macarie, iar ți’a fugit nevasta cu un marocan și nu ți-a mai trimis bani de Săniuța?!?

 3. Frunzuliță de dudău,
  Macarie-i numele meu,
  Sunt rudă cu Bădălău,
  Rimează cu pro…stă….lău!

 4. TRAIASCA CENZURA DE LA CAON!Nu va dati seama cat sunteti de absurzi si ridicoli,daca mi-ati taiat textul la care ati pastrat comentariile celorlalti?La ce se comenteaza atunci?Aud?Numai voi sunteti in stare de asa ceva…..Aveti tot „”respectul meu de pe placutza suedeza””,dragi romani de la CAON!

  • Iulicafarafrica Reply

   Măi Macarie, dacă mâine se dă lege să alegi între ajutorul social și dreptul de a vota, tu ce-ai alege?!? Ești conștient că faci umbră pământului de pomană?! Tu înjuri oamenii cinstiți că n-au votat hoții tăi din psd! Nu ești decât o slugă penibilă!

  • Iulicafarafrica Reply

   Ești nehotărît! Ori ” trăiască” ori ” jos”! Cred că ai scăpat de la Gătaia!

  • Tata lu' Macarie Reply

   Macarie tată, nu mai trage fumuri interzise! Nu ți-a șters nimeni comentariile, ți le ascunde automat filtrul „datorită” ” aprecierilor ” infinite pe care le-ai primit! Tu postează în continuare, altfel se supără Luminița și nu primești nimic de sărbători! De frigider are grijă diaspora să ți-l umple!

 5. Soția mea nu mai vrea să muncească în străinătate! A fost profesoară și nevoită sa plece deoarece debutanții primeau un salariu de mizerie cu care nu puteam face față… Asta a însemnat și sacrificiu prin depărtarea de copil… În fine… Oricum nu se va întoarce în acest sistem de învățământ în care va obține ceva resturi de posturi pe la cine știe ce sate… Ok! Dar… Ne-am întrebat și noi… Unde? Ca maturatoare de stradă chiar ca nu as dori sa o văd… Peste tot, îți depui CV și… Nimic… Șanse doar cu blestematele alea de agenții de pariuri și cam atât. Salarii de nimic… Neatractive… Ma tem ca va trebui sa se întoarcă înapoi dacă nu găsește ceva pana în februarie…

Adaugă comentariu