Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aparatura de înaltă performanţă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa deserveşte de miercuri pacienţii cărăşeni internaţi, dar va putea să satisfacă şi pe cele ale celor din ambulator. Tomograful este scopul atins printr-un proiect transfrontalier cu spitalul din Pozarevac (Serbia).

Investiţia ce a adus un computer tomograf Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa a fost posibilă graţie fondurilor transfrontaliere. „Am obţinut, într-un registru de finanţare «Medicină fără frontiere» un proiect de peste două milioane euro, din care Caraş-Severinul a primit aproape 900.000 de euro. Cealaltă parte de bani a fost primită de Spitalul din Pozarevac. Investiţia noastră, cei 900.000 de euro, reprezintă computerul tomograf, iar partea sârbă a investit banii în finalizarea lucrărilor la Maternitatea spitalului. E un exemplu de colaborare transfrontalieră şi nu este singurul, mai avem colaborări de acest gen cu Vârşeţul, cu Pancevo, şi vrem să continuăm în acest fel. În afara acestei sume, pe care am investit-o în aparatura propriu-zisă, Consiliul Judeţean Caraş-Severin a mai investit alţi 300.000 de euro, în partea de infrastructură. Astfel, în cei doi ani bugetari, de la preluarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, Consiliul Judeţean Caraş-Severin a investit circa 3,250 milioane euro în această unitate sanitară”, a precizat preşedintele CJ, Sorin Frunzăverde.

Din partea liderului de proiect, din Republica Serbia, s-a aflat la eveniment, ieri, Srecko Bosic, directorul Spitalului Municipal din Pozarevac. „Noi încă suntem în lucrări, dar în câteva zile va începe finalizarea lor. Prin acest proiect am demonstrat că putem colabora, că putem face foarte multe cu ajutorul prietenilor noştri europeni, în toate domeniile importante, astfel încât, să le oferim oamenilor o viaţă mai bună”, a declarat Bosic.

Potrivit celor prezenţi, de miercuri, la Reşiţa, se poate diagnostica rapid, cu acurateţe şi variat. Se vine în ajutorul medicilor, care au un diagnostic de certitudine, iar pe de altă parte, în ajutorul pacienţilor, care vor beneficia de un diagnostic rapid. Noul computer tomograf suplineşte anumite servicii medicale ce nu erau posibile până acum la Reşiţa – bronhoscopia virtuală, colonoscopie, examinarea în detaliu a aparatului reno-urinar, a celui digestiv, a celui cardiac şi a vaselor de sânge. De asemenea, pune un diagnostic de precizie în patologia oncologică.

„Dacă nu se implica în acest proiect Consiliul Judeţean, nu aveam posibilitatea să finanţăm implementarea lui. În acest fel, am reuşit să arătăm că frontiera nu desparte, ci ne uneşte, cel puţin pe tărâm medical. Prin acest computer tomograf şi împreună cu RMN-ul achiziţionat de Consiliul Judeţean Caraş-Severin se închide cercul, în centrul de imagistică al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, care devine astfel un centru de mândrie a noastră, un centru pe care nu îl au alte spitale judeţene din ţară. Practic, computerul tomograf completează RMN şi invers”, a spus dr. Dumitru Secăşan managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

„Deocamdată, lucrăm doar de câteva zile pe aceste aparate. Încă trebuie să ne mai instruim, pentru a putea lucra cu ele la capacitatea lor maximă, pentru a obţine rezultate cât mai bune. Noul computer tomograf se adresează în primul rând pacienţilor internaţi, însă, se pot adresa pentru investigaţii, cu programare, şi pacienţii din ambulator”, a precizat dr. Daniel Simion, medic primar de radio-diagnostic şi imagistică.

Flavius Rotariu

2 Comments

  1. ionita toderita Reply

    ! UN LUCRU BUN PENTRU CARAS -SEVERIN! DAR SA VEDEM CAT TINE MINUNEASI CAT COSTA O EXAMINARE! DIN EXPERIENTA MEA STIU CA O MINUNE TINE 3 ZILE ,3 SAPTAMANI SI NICIODATA 3 ANI!

  2. Aveti aparatura,dar n-aveti personal competent!!! Mama mea a facut tomograf ,a platit 550 ron,ea avand o pensie de 450 ron .La tomograf i s-a facut rau, au trebuit sa vina cei de la urgente sa ia o tensiune,deoarece,cele doua persoane care se ocupau de tomograf ,au spus ca ele nu au tensiometru,ca nu sunt cadru medical… ma intreb ce sunt ele atunci,femei de servici????

Adaugă comentariu