Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Festivitățile prilejuite de Centenarul Marii Uniri au adus în Centrul Civic al Reşiței una dintre cele mai mari desfăşurări de trupe şi de vehicule de intervenție din ultimii ani.

Ceremonialul militar şi religios şi-au urmat fireasca sobrietate, s-au schimbat urări de „La mulți ani, România! La mulți ani, români!“. Nu au lipsit trupele din subordinea Ministerului Apărării, agenții de poliție, poliție locală, de frontieră, pompierii sau jandarmii, şi dacă n-am avut oaspeți în uniformă de pe alte meleaguri, județul a trimis reprezentanți în Cetatea Unirii. Acum, la un secol de la evenimentul care ne-a schimbat destinul într-unul comun, Instituţia Prefectului şi-a dat mâna cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Militar Judeţean Caraş-Severin şi Primăria Municipiului Reşiţa, pentru organizarea evenimentului.

1decres1

După întâmpinarea oficialităţilor, intonarea Imnului Naţional al României şi oficierea serviciului religios, a fost prezentat un scurt istoric privind importanţa şi semnificaţia zilei de 1 Decembrie 1918. Matei Lupu, prefectul judeţului Caraş-Severin, a dat citire mesajului transmis cu acest prilej de prim-ministrul României, iar după rostirea alocuţiunilor de către Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi Ioan Popa, primarul muncipiului Reşiţa, cei prezenţi au putut urmări defilarea detaşamentelor şi tehnicii specifice instituţiilor din Sistemul Național de Apărare Ordine Publică și Securitate Națională.

1decres2

Iar municipalitatea a îngropat capsula timpului în Centrul Civic, la umbra artezienei maestrului Lucaci, prilej cu care primarul Ioan Popa a dat citire propriului mesaj pentru viitor şi a fost deschis Târgul de Crăciun din Reşița. Cu acest prilej, edilul a precizat că a fost bătălie pe căsuțe, că s-au ocupat toate, iar municipalitatea a făcut demersuri pentru ca ele să fie deschise pe parcursul întregii zile, nu ca în trecut, când unele erau mai mult închise. Una dintre ele, dată celor de la Mansarda, pentru tineri, îi va primi şi pe liceenii de la Economic, care vor îndulci trecătorii cu prăjiturele, iar potrivit primarului, până la urmă toți s-au înțeles între ei şi toți vor avea loc. Dincolo de urări, primarul Ioan Popa ne-a transmis că va face tot ce-i stă în putință să facă din Reşița un oraş civilizat, care să redevină acasă la propriu pentru cei plecați la muncă în străinătate.