Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cetatea de Foc nu-şi va dezminţi numele, pe scena festivalului urmând să urce nume care promit spectacol total şi legende care vor oferi recitaluri de rock adevărat.

Într-un loc de poveste, timp de trei zile, pe dealurile Reșiței, vor răsuna hituri. Iar organizatorii promit să se ocupe de tot, de la cazare – bazele sportive urmând să fie deschise inclusiv pentru locuri de campare –, până la autocare care să asigure un circuit turistic.

Şeful administrativului reşiţean a fost prezent, marţi, la „Neatza cu Răzvan şi Dani“, pentru a promova urbea şi, mai ales, pentru a face puţină reclamă Custom Reşiţa, eveniment ce se va derula în vară, în perioada 5-7 iulie, în Poiana Golului. Gazdele emisiunii au spus că municipalitatea le-a propus să fie gazdele festivalului, însă în glumă n-au acceptat, impunând condiţia ca primarul să fie cel care să-i invite în acest sens, ceea ce s-a şi întâmplat. „Se numeşte Ioan Popa pentru oamenii din urbe, dar pentru noi este Nelu, primarul Reşiţei“, suna introducerea pe care i-a făcut-o Dani Oţil edilului.

Şeful administrativului reşiţean a precizat: „Suntem în plin proces de promovare a acestui festival, vom avea trupe foarte interesante din afară şi, bineînţeles, din România. Am anunţat deja o bună parte a trupelor, anunţ acum că am semnat şi cu Uriah Heep, alături de The Rasmus, Udo, Doro, pentru cei care cunosc genul de muzică rock e foarte simplu, îi ştiu“. Alături de ei, pe scena festivalului vor urca Alternosfera, Massive Wagons, Alex Calancea, Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra.

„Festivalul se numeşte Custom Reşiţa – custom pentru că customizarea e o chestiune cunoscută în general de rockeri, de bikeri – şi se va ţine în Poiana Golului, deasupra Dealului Golului. Este chiar deasupra Centrului Civic, la o înălţime de vreo 180 de metri peste Centrul Civic. Poate în Braşov mai e ceva de genul ăsta, de unde e un punct de belvedere, dar nu numai. Este un fel de amfiteatru natural de vreo 10-15 hectare şi anul trecut l-am testat, am făcut un concert, am dus Zdob şi Zdub acolo, la care au venit 6-7 mii de oameni. Am vrut să vedem cum accesibilizăm zona, cum ajungem acolo, cum îi coborâm noaptea de acolo, pe cărare, le-am pus lumini prin pădure şi aşa mai departe. Şi fiind testul făcut am zis să ne angajăm la ceva mai mare, ceva ce ne-am dorit să facem de vreo doi ani, şi Reşiţa fiind Cetate de Foc – Reşiţa produce metal de 250 de ani –, nu puteam să facem altceva, nu puteam să facem house, nici filarmonică, trebuia să ne gândim la rock“.

Iar povestea Custom Reşiţa, spusă de primar, sună cam aşa: „O să fie 5, 6 şi 7 iulie, trei seri, vineri, sâmbătă şi duminică, undeva la 6-7 trupe pe seară, începem undeva la 6 seara, până la 2-3 dimineaţa. Dar nu este doar despre muzică, Custom Reşiţa este despre mai multe lucruri, o să facem ateliere de painting, de tatuaje, de customizare de motociclete. De exemplu, sunt oameni care-şi cumpără un Harley de 20-30 de mii de euro şi mai bagă 20.000 de euro în el. Asta se numeşte customizare, şi asta e o piaţă pe care cunoscătorii o ştiu foarte bine şi încercăm să aducem nume de rezonanţă acolo, care se ocupă cu aşa ceva, evident din dorinţa de a pune în legătură bikerii cu acest gen de activităţi“.

În acelaşi context, în cadrul emisiunii s-a vorbit despre dezindustrializare şi şansa turismului, despre superbele lacuri din apropierea Reşiţei, pe unul dintre ele fiind şi Ponton Casa Baraj. Pornind de la ponton, Dani Oţil preciza despre Popa că „el a fost mai întâi om de afaceri şi dup-aia primar, nu invers. Probabil aţi auzit de Ponton Casa Baraj, în spatele acestui business stă familia lui Nelu, şi Nelu care este acolo în fiecare weekend după 1 Mai. Îl găsiţi în şlapi, în bermude, ocupându-se de treaba asta“. Edilul a explicat că la ponton vin, pe weekend, vara, undeva la 2-3 mii de oameni, „evident, se schimbă, vin oameni de prin Cluj, Sibiu, Deva, Oradea, cam din toată Transilvania. Vin şi din Bucureşti, Craiova. Şi, într-adevăr, Custom Reşiţa înseamnă şi să arătăm celor care vin din exteriorul oraşului frumuseţile pe care le are Banatul de Munte. Vorbim de patru lacuri – Secu, Gozna, Breazova şi 3 Ape –, vorbim de Muntele Semenic, vorbim de Gărâna, unde e festivalul de jazz, vorbim de Valea Almăjului. Şi vom organiza în această perioadă inclusiv trasee şi tururi cu autocare care să poată duce lumea să vadă cât mai multe din aceste frumuseţi ale Banatului de Munte, mai cu seamă că Custom Reşiţa înseamnă nu un festival unde să ne ducem la hoteluri de 4-5 stele, punem la dispoziţie bazele sportive din ReşiţaDomanul, Gloria, Muncitorul, Arsenalul – unde vom face campinguri de cazare, la Secu la fel“.

Cei interesaţi de Custom Reşiţa, un festival care-şi propune să facă cinste urbei, vor putea urmări, îndeaproape, noutăţile pe pagina de facebook Custom Resita Festival, unde, în preajma evenimentului, vor fi publicate şi posibilităţile de parcare, campare, cazare ce vor fi disponibile.

Adaugă comentariu