Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Mărinimia Guvernului are efecte negative pentru proiectele Reşiţei. În vreme ce bugetul urbei a fost împovărat, în viziunea primarului Ioan Popa, Executivul a forţat majorări salariale ca să adune mai mulţi bani din contribuţiile aferente.

OUG 114/2018 continuă să nemulţumească administraţiile locale mai ales în ceea ce priveşte proiectele pentru care deja s-a bătut palma. Majorarea manoperei cu 56% – ca urmare a majorării salariului minim din Construcţii – a determinat municipalitatea reşiţeană să se gândească foarte serios la care proiecte ar putea renunţa, pe listă figurând deja anveloparea blocurilor de locuinţe.

Să fie oare aceste intervenţii guvernamentale vreo mână întinsă constructorilor? Primarul Ioan Popa ne-a explicat: „Din punctul meu de vedere, nu-i încurajează pe antreprenori şi vă spun de ce. O dată au ridicat salariul minim de la 2.100 şi ceva la 3.000 de lei, dar constructorii din România deja aveau salariile astea, pentru că nu le stăteau oamenii pe salarii de 2.000 de lei, pe minimul pe economie. Deci ei nu aveau problema asta. Ei aveau oricum salariile de 3.000 de lei. Însă tendinţa asta a Guvernului are un singur scop: mă duc şi forţez majorări de salarii pentru că automat eu încasez mai mulţi bani din contribuţiile pe salarii. Deci ei forţează venituri mai mari la buget, forţându-ne pe noi să dăm salarii mai mari. Cam asta e jucăria! Nu încurajează pe nimeni în antreprenoriat. Din punctul meu de vedere dimpotrivă, încurcă lucrurile“.

Edilul ne-a povestit cum mărinimia Guvernului ne-a „ajutat“ să pierdem, de fapt, o sumă importantă din bugetul local: „Practic mă refeream doar la faptul că din cota de impozit pe venit, din 43 ni s-a acordat 60%, însă dându-ni-se persoanele cu handicap, noi mai pierdem acolo 1,3 milioane de lei. Deci vom avea cu 1,3 milioane de lei, în sume nete, mai puţin decât anul trecut“.

Dincolo de aceste cifre, durerea mare rămâne OUG 114/2018: „Mai era un element important de ştiut: cu Ordonanţa 114, cu majorarea salariului minim la constructori la 3.000 de lei, ei sunt scutiţi de impozit. Guvernul le-a majorat salariile, ne-a forţat să acceptăm o manoperă mai scumpă, în acelaşi timp cota aia de impozit pe salarii, de la ei nu luăm nimic, luăm zero. Noi am stabilit ca, oricine vine şi face lucrări în Caraş, chiar dacă nu e de la Reşiţa, va trebui să-şi facă punct de lucru. E legal asta! Dar degeaba îşi face punct de lucru ca să plătească la noi salariile angajaţilor, pentru că tocmai i-au scutit de impozitul pe salarii“.

3 Comments

  1. Pai daca aveau deja salarii de 3000 si guvernul a hotarat sa fie minim 3000, incurca antreprenorii in sensul ca banii sunt la vedere, pe documente , lucru cu care multi nu sunt obisnuiti.

    Sa ne spuna domnul primar, care zice ca nu are bani in buget pentru proiecte anul asta, care proiect trebuie inceput si nu poate. Ca nu are nici unul in acet an, dansul zicea ca la anul…pe vremea asta. Praf in ochii oamenilor!

  2. Mai eliminaţii pe cei care au luat pe spagă certificatul de handicap. Şi pe cei care taie frunze pentru câini la Primărie (minim jumătate din total angajaţi). Sau cei care dorm pe iarbă printre blocuri când îi trimiteţi la lucrări. Şi nu în ultimul rând daţi afară din Primărie juriştii care n-au câştigat niciodată un proces, pentru că tot ce au obţinut în viaţa lor au obţinut cu spagă şi relaţii. Să vedeţi după ce scăpaţi de paraziţii acestia, cum vor rămâne bani pentru a face ceva şi pentru oraş.

Adaugă comentariu