Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sindicatul Solidaritatea a emis câteva motivaţii legate de partea pozitivă a acestei intenţii.

Creșterea contribuțiilor la sănătate, „dincolo de abordările ideologice și manipulatorii“, înseamnă una din măsurile necesare pentru creșterea finanțării sistemului, alături de transferarea pachetului de servicii sociale către stat, creșterea bazei de contribuție și creșterea contribuției asigurărilor private la finanțarea sistemului, după cum se precizează într-un comunicat de presă al Federaţiei Solidaritatea Sanitară.

„Contribuţii mai mari înseamnă șansa de a salva mii de pacienți ce mor anual datorită lipsei resurselor necesare, în condițiile în care există metode de a-i trata, dar sistemul nu are banii necesari pentru a o face. Mai mult, ideea reprezintă modalitatea de abordare onestă a problemei, recunoscând că în forma actuală sistemul sanitar nu poate asigura serviciile medicale necesare populației. Adică renunțarea la sloganul „sănătatea este gratuită”, în spatele căruia a fost camuflat dezastrul sistemului.

Înseamnă un efort mic pentru cetățeanul contribuitor (creșterea cu 0,65% a nivelului contribuției pentru contribuția totală de 12% și cu 1,65% pentru o contribuție totală de 14%) și un beneficiu mare pentru pacienți și imens pentru cetățenii salvați de la moarte tocmai ca urmare a acestei măsuri“, se mai menţionează în documentul amintit.

O contribuţie mai mare înseamnă, potrivit sindicaliştilor, introducerea în pachetul de bază de servicii medicale a cât mai multe din serviciile medicale esențiale populației, ce pot fi acordate în mod real. Comunicatul a parvenit simultan cu anunţul de ieri privind rectificarea bugetară care a adus Sănătăţii 489 de milioane de lei în plus, iar Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate a primit 166 milioane lei.

Flavius Rotariu