Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aşa ar putea fi descrisă situaţia ivită la Teatrul de Vest (TV). Directorul Dumitru Vlădulescu vorbeşte despre un control recent al Curţii de Conturi, în urma căruia au fost descoperite posibile nereguli la contractele privind paza şi curăţenia în instituţia pe care o conduce. Numai că Vlădulescu n-a semnat nimic dar colectivul teatrului trage ponoasele. Se pare că se adevereşte încă o dată zicala cu capra şi oaia care o păţește.

Încă din 2010, curăţenia şi paza instituţiei sunt asigurate de firme private, în baza unor contracte încheiate de Direcţia de Patrimoniu din cadrul Consiliului Judeţean (CJ). S-ar putea ca, în aceste contracte, să se fi strecurat unele ilegalităţi sesizate la capătul unui control recent al Curţii de Conturi (CC). Cel puţin aşa reţinem din declaraţia lui Dumitru Vlădulescu, directorul Teatrului de Vest (TV). Acesta crede că, în cazul recentului control al CC, este vorba despre o acţiune comandată întrucât „o acţiune de urmărire vine atunci când se constată că cineva are un beneficiu ilegal”. „Eu n-am drept de semnătură pentru pază sau curăţenie. Mi s-a reproşat că eu am semnat contracte ilegale. Apoi au revenit, căci au fost semnate de cei de la Patrimoniu. Singurul contract de externalizare de servicii pe care eu am avut dreptul să-l închei a fost cel cu tehnicienii, pentru că sunt responsabil cu buna funcţionare a teatrului. Dar şi pe acela l-am încheiat după ce am întrebat juriştii de la Consiliul Judeţean”, declară directorul TV.

Controlul CC a vizat mai multe instituţii bugetare. În urma acestei acţiuni, teatrului reşiţean i s-a cerut raport de activitate pentru toţi angajaţii. Lucru greu de făcut, după cum susţine Vlădulescu, căci teatrul este o instituţie cu muncă nenormată. „Azi lucrăm 12 ore sau 20 iar mâine lucrăm trei ore. Teatrul a fost suprapus cu instituţiile care funcţionează cu bugetari. Dacă teatrul e bugetar, trebuie să facă raport de activitate. Eu pot face raport de activitate pentru contabili şi cam atât. Dacă contractele legate de pază sau curăţenie au fost făcute pentru a aduce beneficii cuiva, e treaba lor să dovedească asta. Ori asta e greu de dovedit”, a mai spus Vlădulescu.

A fost însă uşor ca teatrului să-i fie blocate conturile. În acest caz, angajaţii, vreo 20 la număr, nu ştiu dacă-şi vor primi salariile întrucât asta depinde chiar de întocmirea raportului de activitate. Situaţie absurdă, pe care directorul TV o sintetizează drept „o primă fază de a ne dovedi că nu suntem în stare să ne administrăm singuri”, despre care Vlădulescu abia aşteaptă să discute cu noul preşedinte al CJ.

 

 

3 Comments

  1. Absurd ar fi fost sa fi fost totul in regula in urma controlului CC si CJ-ul prin presedintele lui sa va fi criticat si cerut explicatii. Absurdul poate fi o traire subiectiva sau o realitate manifesta. In cazul dvs. domnule director inclin sa cred ca tine de subiectivitatea dvs. Fiind vorba de bani publici cred ca este normal sa dati explicatii despre intrebuintarea lor (daca ati respectat procedurile firesti, etc). Salut atitudinea d-lui Dumitrescu! Lucian

  2. Cred ca atunci cand e vorba de teatru , de actori lucruile trebuie analizate si controlate cu totul altfel. Teatrul nu poate fi masurat cu metrul sau kg….Sigur daca sunt nereguli trebuie sa fie indreptate dar fara a suferii angajatii Teatrului din Resita.
    Este atat de greu sa pui in miscare angrenajul unei institutii de cultura…iar o abordare neadecvata poate distruge un colectiv cu multa greutate injghebat.
    Sper ca nu se va ajunge la autogospodarire pentru paza si curatenie cum era in anii ’80 …artistul are o alta dinamica si o alta normalitate a vietii comparativ cu noi spectatorii, altfel ar fi spectatorii si nu artisti…. repet daca e ceva in neregula trebuie rezolvat,… dar ,fara a afecta lefurile si asa mizerabile ale actorilor !

  3. Eugen Draghin Reply

    Cata parsivenie! Tovarasul director, nu are efectiv ce cauta in aceasta functie, neregulile sunt cu mult mai multe si mult mai variate decat cele sesizate in articol… Ma tot intreb cum un om fara bacalaureat si fara nici o legatura cu teatrul poate sa ocupe o functie de director intr-un teatru… Cred ca niciunde in tara asta nu exista un director de teatru fara bacalaureat si un director artistic care presteaza muzica populara si manele pe la nunti , botezuri si tot felul de chermeze de partid… Cei doi si-au batut joc de ceea ce inseamna teatru…. Am facut totul public acum cativa ani… Insa tovarasul Frunzaverde a hotarat ca nimeni nu se atinge de oamenii lui… Asa ca am preferat sa imi dau demisia si sa nu imi bat joc de meserie si implicit de spectatori… Ce repede uita lumea istoria acestui personaj, poate isi mai aminteste cineva cum a plecat din Prefectura, direct in Canada pentru o perioada de zece ani… Si sa nu uitam totusi un singur lucru… Ca sa scape de liderul d

Adaugă comentariu