Contracte semnate... din nevoie - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Condiţiile de contractare cu CAS a serviciilor medicale nu lasă prea mult loc de negocieri.

În aceste zile, toţi furnizorii de servicii medicale din judeţ, fie spitale, fie farmacii, fie cabinete medicale sau laboratoare, vor semna contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin.

Trei segmente ale contractului cadru au cunoscut creşteri ale bugetelor alocate – paraclinic, balneo–fizioterapie şi stomatologie. Serviciile stomatologice au avut buget anul trecut, însă creşterea este raportată la anul anterior, potrivit CNAS. O noutate privind transparenţa cheltuielilor în sistem este legată de raportările zilnice online ce sunt efectuate la consumurile pe stomatologie, balneo–fizioterapie, farmacii şi investigaţii paraclinice, acestea putând fi monitorizate până la epuizarea bugetului. În fapt, chiar site-ul oficial al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost modificat pentru a le îngloba pe toate cele judeţene şi pentru raportările amintite.

Printre furnizorii care au semnat deja contractele se numără Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa – cel mai mare furnizor de servicii medicale din județ – unde bugetul alocat pentru spitalizarea continuă şi de zi a scăzut faţă de anul trecut, însă a crescut pentru segmentele imagistică şi anatomie patologică.

În condiţiile în care bugetul alocat de către CNAS nu a lăsat loc de întors, conducerea spitalului a trebuit să accepte condiţiile.

„Am semnat contractul, pentru că nu avem încotro. În condiţiile în care spitalul trăieşte în proporţie de 80% din contractul cu CAS, am acceptat condiţiile impuse. A scăzut bugetul pe segmentele unde activitatea noastră este cea mai laborioasă şi a crescut pe investigaţiile de laborator. Este adevărat, avem mai multă aparatură de investigaţie, însă aceasta este în cea mai mare parte dedicată pacienţilor internaţi. Spre exemplu, de serviciile noului computer tomograf, din 20 ianuarie şi până în 25 iunie a.c. au beneficiat 1.334 de pacienţi internaţi pe spitalizare continuă, ceea ce reprezintă 64% din total“, a precizat dr. Dumitru Secăşan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

Cu o singură excepţie (unde încă se poartă negocieri în privinţa contractului), Casa de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin va încheia în scurt timp contracte cu toţi furnizorii de servicii medicale care au depus actele în acest scop.

Vă reamintim că noutatea din acest an este legată de faptul că, după o pauză de un an, serviciile stomatologice au primit buget de contractare.

Flavius Rotariu