Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Situaţia Colegiului Național C.D.Loga din Caransebeş a încins atmosfera în sedinţa Comisiei de Dialog Social a judeţului Caraş-Severin. Motivul? Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin a amendat colegiul din Caransebeş cu suma de 200.000 de lei pentru că nu a încheiat contracte individuale de muncă în formă scrisă pentru 50 de cadre didactice.

După cum a motivat inspectorul şcolar general Lenuţa Ciurel, este vorba despre contracte din perioada 1990-2011, când şcolile nu erau angajatorii, iar profesorii erau numiţi pe post fără obligaţia încheierii unui contract de muncă în formă scrisă. „Învăţământul funcţionează după o lege specială, organică şi uneori intră în conflict cu alte legi. Vreau să ştiu care este baza legală prin care pot să îl oblig pe un director din 2018 să semneze un contract de muncă ce a început în 1990? În această situaţie sunt majoritatea şcolilor“, a precizat inspectorul şcolar general. Contrariat, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionuţ Popovici, a cerut explicaţii inspectorului şef al ITM, Eugenia-Florica Panici. „Este cea mai mare tâmpenie pe care am auzit-o în ultima vreme. Este Statul împotriva Statului, de un avertisment aţi auzit? Vreau să ştiu dacă aţi mai aplicat amenzi cu sume aşa mari. Să înţeleg că v-aţi vărsat oful pe Liceul Pedagogic din Caransebeş sau v-aţi făcut norma cu liceul din Caransebeş? Mi se pare nepotrivit ce aţi făcut, nu vreau să creadă cineva că încurajez să se încalce legea, dar nu mi se pare normal. Să pui un om să semneze un act retroactiv este fals în formă pură“, a precizat Popovici.

După scuze şi acuze, prefectul judeţului, Matei Lupu, a izbucnit apărând legea, iar ca o soluţie finală a propus să se meargă în instanţă. „Există o soluţie dacă nu vă înţelegeţi, instanţa. De aia avem jurişti, avocaţi. Dar încă o dată, legea trebuie respectată de toată lumea, iar dacă legea cere să se facă contracte de muncă, să se facă“.