REŞIŢA – Rău-platnicii care figurează pe listă la Taxe şi Impozite vor rămâne fără venitul minim garantat.
În această perioadă, Ministerul Muncii actualizează, cu ajutorul primăriilor, lista persoanelor care nu şi-au achitat taxele şi impozitele locale, dar care beneficiază de ajutoare, alocaţii sau indemnizaţii în baza legii privind venitul minim garantat. Drepturile celor în cauză vor fi iniţial suspendate, ulterior urmând să înceteze în caz de neplată a dărilor. Persoanele care decid totuşi să-şi achite datoriile, îşi vor primi banii la zi, inclusiv sumele aferente lunilor suspendate.
Sunt vizate alocaţiile de susţinere familială, venitul minim garantat şi indemnizaţia pentru creşterea copilului.
Lista datornicilor a fost raportată de către primării la structurile ministerului de resort la începutul anului, situaţia cuprinzând persoanele care nu şi-au achitat impozitele aferente anului 2013, după cum ne spune Roxana Topală, purtătorul de cuvânt al Primăriei Reşiţa. Însă în municipiul de pe malurile Bârzavei pericolul nu prea planează asupra cuiva, pentru că numărul persoanelor asistate social care au datorii la impozit tinde spre zero. De ce? Pentru că, la Reşiţa, beneficiarii de ajutoare sociale sunt atât de săraci încât nu prea deţin în proprietate case sau maşini, majoritatea stând în chirii, după cum ne mărturiseşte Cosmin Enuică, şeful Serviciului de Asistenţă Socială. La Caransebeş, la capitolul alocaţii de susţinere şi venit minim garantat, nu există persoane care să înregistreze datorii, însă în cazul indemnizaţii pentru creşterea copilului există cinci cazuri în care nu au fost achitate impozitele.
Totuşi, la nivel naţional, 10.700 de familii au datorii neplătite aferente anului 2012, situaţia pe 2013 urmând să fie definitivată zilele acestea de către ministerul de resort, după care drepturile celor în cauză vor fi suspendate. Din acel moment, cei care rămân şi fără banii sărăciei, mai au la dispoziţie cinci luni să-şi revină cu plăţile la zi, altfel rămân de tot fără bani. Primăriile vor trebui să le spună oamenilor cât au de achitat, putând stabili eşalonări, reduceri sau scutiri de la plată.
Persoanele singure care au în întreţinere copii nu vor rămâne fără bani, drepturile lor fiind menţinute în plată chiar dacă nu-şi achită birul local. Dacă după cele cinci luni de suspendare datornicii nu-şi achită debitele, este nevoie de o decizie a primarului prin care acordarea ajutorului social încetează.
Antoniu Mocanu