Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este vorba despre un proiect pentru care municipalitatea şi-a dat mâna cu lumea artei, pentru a da culoare griului urban. Conferinţa „Regenerare urbană prin artă“ a scos ieri la lumină câteva schimbări făcută în peisajul urban reşiţean, care vor continua să coloreze Cetatea de foc.

Primarul Ioan Popa ne-a explicat despre ce este vorba: „Pentru că tocmai am început să facem câteva lucrări pilot, una dintre ele aţi văzut-o deja realizată în Luncă, lângă Rebel, pe două faţade de bloc care erau deteriorate. Chiar în acest moment se lucrează la o altă faţadă lângă clădirea Vămii, şi avem bucuria să avem între noi oameni care fac lucrul ăsta de foarte mult timp. Mă refer la un tânăr de la Halle, din Germania, adus de Sergio Morariu, care are o relaţie foarte bună cu acest oraş din Germania. În afară de ei îl avem pe dl Radu Radoslav, fostul arhitect şef al Timişoarei, pe Corina Nani, care a lucrat la lucrarea din Luncă. Şi ceea ce vrem noi să facem în următoarea perioadă este să iniţiem o tabără de gen, anuală, aşa cum se fac în multe oraşe din Europa. Reşiţa se pretează la genul ăsta de act de cultură, pentru că este un oraş care a suferit. Şi în general, chiar şi în Germania, şi în Brazilia, şi în Anglia, acest gen de artă îşi găseşte locul sau casa în localităţi sau case care au avut o viaţă tumultuoasă, cu «up and down», cu sus şi jos, industrie care a crescut, care s-a stins. Şi e un semnal de alarmă tras de aceşti artişti pentru încercarea de reconversie a unor zone din acest gen de oraşe“.

Evenimentul organizat la iniţiativa Primăriei Reşiţa a adunat factorii interesaţi la masa discuţiilor pe subiectul street art, prima lecţie fiind dată de doi invitaţi germani care au vorbit despre cum acest gen de intervenţie în peisajul urban a debutat într-un cartier dintr-un oraş, pentru ca în trei ani, numărul clădirilor pictate să ajungă la 72 în acea zonă, respectiv la 130 în tot oraşul. Iar reprezentanţii municipalităţii au considerat că acest gen de intervenţie se pliază cel mai bine pe peisajul urban reşiţean. Mai ales că avem o serie de scări de bloc turn pe Republicii, cu ziduri goale, înguste şi înalte, care străjuiesc intrarea în oraş şi care ar putea fi astfel acoperite, astfel încât „să fie o chestiune cu care să ne putem mândri. Am identificat destul de multe locuri în oraş pe care să le abordăm în maniera asta“, după cum mărturisea edilul, iar ele vor fi date pe mâna specialiştilor în domeniu.

Antoniu Mocanu

1 Comment

  1. Nu știu ce să zic, in primul rand grafferi adevărați in România nu sunt. Dați un search pe Google Grafitti 3D, ăla grafitti adevărat, operă de artă, aia trebuie să avem, să aducem cei mai buni graffiti din lume, nu măzgălituri. In al doilea rând, inițiativa e bine-intentionată și bună, dar implementată prost, nu are ce să existe grafitti pe blocuri sau scoli, doar in spații special amenajate sau pe pereții de beton din parcuri (doar cele de joacă, nu și cele verzi)

Adaugă comentariu