Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aceştia au dezvăluit câteva detalii ce schimbă cu totul viziunea asupra problemei volumului de apă.

După ce au fost făcute mai multe declaraţii publice vizavi de subiectul cotelor scăzute ale apelor râului Bârzava, proprietarii barajelor au ţinut să precizeze câteva detalii menite să aducă un plus de lumină în acest caz. Unul dintre cele mai importante puncte subliniate de către cei de la TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ în România, este acela că societatea deţine doar proprietatea asupra barajelor Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu, nu şi asupra volumului de apă aferent acestora.

În plus, pentru volumul de apă procesat în perioada de producţie, cei de la TMK Hydroenergy Power plătesc o taxă către Apele Române, instituţie ce reglementează cantitatea de apă ce poate fi utilizată. Tot Apele Române sunt în măsură să decidă volumul de apă din cele patru lacuri, precum şi necesitatea manevrelor de golire.

Încă un fapt mai puţin cunoscut este acela că societatea asigură, în mod gratuit, prin propriul sistem hidroenergetic, transportul volumului de apă pentru potabilizare, precum şi pe cel al apei industriale pentru municipiul Reşiţa.

„La data de 9 august, volumele de apă disponibile în lacuri sunt următoarele: Gozna – 9,80 mil mc (95,45% coeficient de umplere), Văliug – 0,34 mil mc (37,62% coeficient de umplere), Secu – 7,94 mil mc (99,83% coeficient de umplere). În concluzie, nivelul scăzut al râului Bârzava nu este provocat de lucrările de retehnologizare derulate de TMK Hydroenergy Power, decizia de a mări debitul râului din lacurile Gozna, Valiug sau Secu rămânând la dispoziţia Apelor Române”, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Antoniu Mocanu

4 Comments

    • Informatia de la Primarie a fost emisa corect si este vina mass-media ca preia informatiaile si le reda trunchiat sau total eronat. Asta se e presa libera. Nu mai acuzatie Primarul pentru ce scrie presa pentru ca nu e corect.

  1. Ei, pun si eu o intrebare ? de unde dracului pot marii debitul apei cei de la Apele Romane, au cumva un lac de accumulare secret s-au bidoane cu apa dosita pe care noi nu o stim, manuiesc cumva ei vanele de evacuare de la baraje care nu este a lor ? s-au cei ce detin aceste baraje ne cred niste tampiti ! sa fi clar debitul de apa o regleaza ei prin vane iar marea majoritate a apei o folosec pentru producerea curentului electric ,debit mai mare curent mai mult si bani si mai multi !

    • cititi printre randuri, valiug e plin 38% asa ca nu mai cautati apa care trebuia sa ajunga la resita!

Adaugă comentariu