Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La aniversarea celor 70 de ani, cărturarul priveşte fără regrete în urmă, dar şi încrezător în viitor.

După ce a primit diploma de cetăţean de onoare din partea forului judeţean, Gheorghe Jurma a fost sărbătorit joi după-amiaza de prieteni şi colaboratori la Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici“ şi la cenaclul literar „Semenicul“. Cu acest prilej a avut loc şi lansarea cărţii „Ce lăsăm în urma noastră?“, semnată de publicistul Titus Crişciu. Volumul urmăreşte pe de-o parte traseele biografice ale lui Gheorghe Jurma, iar pe de altă parte viziuna acestuia asupra vieţii, asupra culturii şi temelor care l-au urmărit aproape obsesiv de-a lungul vieţii, prin aceasta înţelegând istoria Banatului şi a literaturii, cu Eminescu, Sadoveanu sau Eliade.

La această carte s-a muncit doi ani şi a apărut după alţi doi. Munca nu a fost deloc uşoară, căci atunci când două pietre tari se întâlnesc nu pot ieşi decât scântei. Însă tot efortul a meritat, recunoaşte autorul, căci „Gheorghe Jurma este un adevărat reper, o personalitate marcantă a acestui spaţiu cultural, de la care mulţi tineri şi nu numai au avut de învăţat.“

Întrebat despre ce lasă în urma sa, Gheorghe Jurma ne-a mărturisit: „Se zice că atunci când suntem în viaţă este bine să plantăm un pom, să facem un om, iar în cazul artiştilor – o operă de artă.

E important să laşi în urma ta toate aceste lucruri, dar mai ales o amintire. Să laşi celor care vin după tine o idee, o mărturie pe care o pot folosi ca ghid de viaţă sau ca stea polară, cum se întâmplă în cazul multor scriitori care îşi fixează nişte modele, care îşi preiau de acolo idei de viaţă, soluţii“.

Iar dacă mulţi au privit volumul de faţă ca pe un testament scris, cu siguranţă acesta va fi revizuit şi completat în următorii ani, căci planurile cărturarului nu se opresc aici. „Îmi voi relua munca la «Dicţionarul localităţilor din Caraş-Severin», la care mai sunt două volume de făcut, apoi la «Reşiţa literară», o carte la care lucrez cam de zece ani şi pe care ar cam trebui să o închei, iar pentru asta îmi dau răgaz un an. De asemenea, mai am în lucru o mulţime de cărţi de poezie, proză sau istorie culturală, dar şi proiecte mai vechi“.

Pentru întreaga activitate culturală, Jurma a primit câte o plachetă din partea Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici“ şi a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, precum şi o diplomă din partea Casei de Cultură din Anina.