Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cel puţin 45 de cărăşeni au refuzat cardul naţional de sănătate din motive religioase ori de conştiinţă.

La nivelul județului au fost returnate către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate circa 20.000 de carduri naționale de sănătate.

„Ne-au fost returnate de Poștă un număr de 20.083 carduri, din care 4.664 au fost emise pentru persoane care au decedat. Astfel, au mai rămas de distribuit 15.419 carduri. Dintre acestea, 3.621 au fost deja distribuite către asigurați sau către medicii de familie”, a precizat dr. Laurențiu Mărțuică, medicul şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

În aceste zile, toate cardurile care au alocat câte un cod de parafă vor fi predate medicilor de familie titulari ai parafelor respective, urmând ca aceștia, al rândul lor, să le distribuie asiguraților de pe liste. Totuşi, în jur de 6.000 de carduri nu au tipărite pe ele niciun cod de parafă, reprezentând faptul că aparţin cărăşenilor care nu sunt înscrişi la vreun medic de familie. Prin urmare, respectivele persoane vor trebui să se asigure, după care își vor putea ridica și cardul de sănătate, de la sediul CJAS. Activarea cardurilor de sănătate se va face la orice furnizor de servicii medicale – cabinetele de medicină primară, spital, ambulatoriu sau laborator -, la care asiguratul va apela pentru prima dată după primirea cardului.

„Au existat cazuri în care s-a blocat acest instrument, încă de la prima utilizare. Noi am achiziţionat la CJAS două cititoare cu ajutorul cărora le putem debloca. Însă doar noi puteam face acest lucru. Există deja şi cereri de negaţie a cardului din partea cărăşenilor. Acestora li se vor elibera adeverinţe, valabile trei luni, care le atestă calitatea de asigurat“, a mai adăugat dr. Mărţuică. Cardul național de sănătate va deveni obligatoriu începând cu data de 1 mai.