Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Se lucrează din plin la Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală de la Caransebeş. Potrivit primarului Marcel Vela, „cele 11 opere de artă sculptate în andezit, o rocă dură dar superbă, nu vor mai fi amplasate în cartierele din municipiu, ca şi cele 33 din
marmură sau în parcul Teiuş, ca cele 33 de sculpturi realizate din lemn. Vom construi un complex cultural accesibil turistic, inclusiv un
muzeu de artă, lângă drumul naţional spre Reşiţa, la intrarea în cartierul Valea Cenchi”.

Roca dură a început să prindă viaţă în mâinile artiştilor veniţi din toate colţurile lumii, iar a fi martor la procesul în sine de creaţie a lucrărilor poate fi de multe ori mai impresionant decât participarea la vernisaj, fiindcă astfel cunoşti povestea lucrării care, practic, prinde forme sub ochii tăi. Lucrarea lui Valeriu Ciumacu, de exemplu, se intitulează „Armonie” şi este realizată, potrivit autorului, în sensul logicii matematice, în timp ce decanul de vârstă al artiştilor prezenţi la Caransebeş, Nicolai Fleissig (Franţa), propune sculptura intitulată „Obelisc”.

Într-o parte a taberei de sculptură îl vedem la lucru pe Max Dumitraş, un reputat sculptor român prezent şi la ediţia de anul trecut, ultima în marmură desfăşurată pe malul Sebeşului. Şi anul acesta, în lucrarea artistului din Sângeorz Băi regăsim un concept plastic foarte drag acestuia, albastrul folosit la casele din Transilvania. Dumitraş este de părere că taberele de sculptură de genul celei din Caransebeş contribuie din plin la dezvoltarea patrimoniului cultural al unei zone.

Cele 11 lucrări realizate la tabăra din Caransebeş au dimensiuni monumentale, şi chiar dacă iniţial ele au fost gândite să fie mai mici decât sculpturile în marmură, având la dispoziţie blocurile mari de piatră, majoritatea sculptorilor s-au antrenat într-un fel de „concurs”, piatra aducându-i un plus de creativitate astfel că au rezultat lucrări dintre care una atinge o înălţime de aproape 4 metri.

Alţi artişti au urmărit forma pietrei, ceea ce este un lucru extraordinar, creând, din ceea ce au găsit în piatră, o adevărată operă de artă. Despre cum vor fi primite ele de critica de specialitate vom scrie pe larg odată cu finalizarea Simpozionului, prevazută pentru data de 9 iulie, ora 17.00.

Lidia Almăjanu

2 Comments

 1. Turnea Nicolaie Reply

  Am dori si noi sa stim ca locuitori ai Caransebesului unde lucrarile de arta, comandate de Vela si Petri vor fi expuse in municipiu si citi lei, sau cite sute, mii de euro primaria orasului a cheltuit de la inceput pina la sfirsit cu aceasta expozitie si daca consiliul local a aprobat in unanimitate cheltuielile aferente expozitiei , multumiri anticipate si poate primarul,viceprimarulul….. intra pe youtube si ne de raspunsuri la ele ?

 2. Buna ziua, domnule Turnea,

  Am vazut si eu acest comentariu si doresc sa va raspund in calitatea mea de primar, ca sa vedeti ca totul este transparent. Simpozionul international este aprobat de catre Consiliul Local cu unanimitate de voturi, in aceasta editie se realizeaza asa cum ati citit 11 sculpturi de catre artisti care au fost selectati din 110 sculptori din intreaga lume, care au aplicat pe internet pentru aceasta editie :
  1. FLEISSIG NICOLAE – Franţa
  2. KARACAN NESRIN – Turcia
  3. LOPEZ PAREDES GRICELDA JAQUELINE – Chile
  4. KATZ SHLOMO – Israel
  5. CIUMACU VALERIU – Germania
  6. ZHAO LEI – China
  7. ZDRAVKOV ZDRAVKO – Bulgaria
  8. DUMIRAŞ MAXIM – România, Sângeorz-Băi
  9. PETRI EUGEN – România, Ploieşti
  10. MATEJKA BELLE – Slovenia
  11. JIKIA VALERIAN – Georgia
  Onorariul fiecarui artist este de 1500 de euro si lucrarea de arta ramane in patrimoniul cultural al municipiului Caransebes. Valoarea ei de inventar este evaluata dupa verinisaj la nivelul unei licitatii pentru orice colectie publica sau privata, ajungand fiecare piesa la un pret de cateva zeci de ori mai mare decat cheltuielile noastre efective.
  Roca de andezit am primit-o sponsorizare si prietenie, cheltuind din bani publici doar pentru debitatul ei in cariera si transportul din judetul Hunedoara in Caransebes.
  Mai avem costuri cu cazarea si masa artistilor, care se face la pensiunea Kolping la preturi modice, motiv pentru care le multumesc si aici public, la fel ca si celor de la cariera de andezit.
  Lucrarile vor fi montate lateral de drumul national, la iesirea spre Resita pe partea stanga, imediat dupa intrarea in cartierul VALEA CENCHI, unde vom face un PARC intercultural, sperand ca in acel spatiu sa accesam si fonduri europene pentru a constui un Muzeu de Arta. Va invit cu mare drag – marti, 9 iulie,la ora 18.00 – la vernisajul care va avea loc in acel spatiu, vernisaj care va fi coordonat de criticul de arta, maestrul Pavel Susara.
  Domnule Nicolae Turnea, sa stiti ca aceste opere de arta sunt si vor fi repere turistice si peste decenii. Generatiile care vor veni dupa noi vor avea si o mostenire culturala de la cei care, acum contemporani intr-o viata agitata, uitam de prea multe ori de spirit si de frumos.
  Sperand ca v-ati edificat asupra intrebarilor care va procupau, va doresc o zi frumoasa !
  Cu bunavoire,
  Primar
  Ion Marcel Vela

Adaugă comentariu