Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Temperaturile de peste 35 de grade din ultimele zile au venit, dacă putem spune aşa, ca o gură proaspătă de oxigen pentru afacerile sezoniere. Cel mai bine au simţit acest lucru comercianţii de îngheţată, apă şi bere.

Mulţumiţi au fost şi patronii teraselor dotate cu sistem de răcire prin vapori de apă, care au avut clineţi în permanenţă, atât pe timpul zilei, cât şi seara. „Sunt zile şi zile, unele mai bune, altele mai proaste, însă, în perioada în care aerul a fost irespirabil, terasa a fost plină. Ospătarii abia au făcut faţă comenzilor. Acum, este ceva mai linişte, dar nu ducem lipsă de clienţi. Cea mai vândută băutură, după apă, este berea şi limonada”, ne-a spus administratorul unei terase din municipiul Reşiţa.

Consumul de îngheţată este şi el direct proporţional cu temperatura de afară. Deşi evită să vorbească despre încasări, comercianţii stradali recunosc totuşi că, în zilele toride, le merge mai bine ca oricând.

„Nu ştiu exact câte kilograme de îngheţată vindem pe zi, însă consumul creşte în funcţie de cât de cald este afară. Pentru că vindem şi limonadă, pot spune că această băutura răcoritoare are mai mare trecere, pe caniculă, decât îngheţata“, ne-a spus un comerciant din centrul Reşiţei.

Roxana Bălan Nafiru