Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Ca o concluzie a campaniei desfăşurate în judeţul nostru, autorităţile i-au îndemnat pe tineri „să nu lăsaţi nici un angajator să vă exploateze prin muncă“.

Sub sloganul „Un cetăţean informat, un cetăţean câştigat“, Consiliul Judeţean Caraş-Severin a găzduit luni, 18 mai, campania naţională „Informare acasă! Siguranţă în lume!“, desfăşurată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Acest proiect îşi propune informarea cetăţenilor români asupra riscurilor la care se pot expune odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studii sau de a se stabili în afara graniţelor României. Proiectul se derulează în două etape. Prima a debutat în luna mai şi se desfăşoară şi pe parcursul lunii iunie. Campania este destinată tinerilor, iar în Caraş-Severin prima etapă a avut loc luni, eveniment la care au participat alături de elevii de clasa a XI-a de la şcolile şi liceele cu profil tehnologic din judeţ, ministrul pentru Românii de Pretutindeni – Natalia-Elena Intotero, Consulul General al României la Gyula – Florin Trandafir Vasiloni, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin – Silviu Hurduzeu, prefectul judeţului – Matei Lupu, Ana-Maria Cordun, inspector de specialitate în cadrul Centrului Regional Timişoara şi inspectorul şcolar general Lenuţa Ciurel.

Motivul pentru care participaţi dumneavoastră, elevii de clasa a XI-a la această campanie de informare este faptul că voi sunteţi cei mai vulnerabili. Au existat chiar şi în Caraş-Severin cazuri de tineri folosiţi pentru transportul de droguri în afara graniţelor ţării, tinere care au ajuns în străinătate, le-au fost luate documentele şi au fost introduse într-o reţea de prostituţie. Să nu considerăm niciodată că nouă nu ni se poate întâmpla, toţi suntem supuşi la tot felul de riscuri. Nici nu vă daţi seama cât de uşor un tânăr poate să cadă într-o capcană. Vă rog să plecaţi de aici cu ceva şi să încercaţi să transmiteţi mai departe, să explicaţi şi prietenilor pericolele la care se expun“, i-a sfătuit preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, pe tinerii prezenţi la campania de informare. Acest îndemn a fost întărit şi de Ana-Maria Cordun, inspector de specialitate în cadrul Centrului Regional Timişoara, care ne-a precizat faptul că în Caraş-Severin numărul de persoane afectate de trafic este în creştere. Anul trecut au fost 22 de victime identificate. „Asta nu înseamnă că este un număr real al persoanelor afectate deoarece multor oameni le este ruşine să recunoască faptul că se află într-o astfel de situaţie, le este frică sau pur şi simplu nu realizează că se află într-o situaţie în care sunt exploataţi“.

În cazul în care te afli într-o situaţie în care eşti victimă a abuzului prin exploatare sexuală sau a traficului de persoane, sau doreşti să sesizezi o posibilă situaţie de trafic de persoane poţi suna la Help – Line ANITP (Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane), structură de specialitate aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne 8800.800.678 (apelabil gratuit în România) sau +4021.313.31.00 (apelabil cu tarif normal în străinătate).

Consulul General al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, i-a sfătuit pe cei care intenţionează să plece în străinătate, la muncă, la studii sau pur şi simplu în vacanţă să-şi noteze toate aceste numere pe o hârtie deoarece telefonul poate fi pierdut, furat sau confiscat de angajatori şi să apeleze cu încredere Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români în Străinătate care funcţionează 24 de ore/şapte zile în regim de Call Center, Mail Center şi Portal. „Este bine să ne informăm din ţară despre pericolele care ne pândesc când călătorim în străinătate. România dispune de una dintre cele mai bune reţele consulare în toată lumea. Nu acceptaţi să plecaţi în vacanţe foarte ieftine doar de dragul de a cheltui mai puţin. Sunt state în care sunt războaie şi de aceea este mai bine să alegeţi ţări mai sigure“, a precizat consulul Vasiloni.

De asemenea, autorităţile prezente la campania de informare au prezentat şi platforma EURES, aceasta găzduind locuri de muncă sigure şi legale oferite de agenţiile de muncă din străinătate. Această platformă este o reţea de cooperare între serviciile publice de ocupare a statelor membre UE şi ale Spaţiului Economic European şi Comisia Europeană, creată pentru a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Uniunii Europene, Spaţiul Economic European şi Elveţia. „A doua etapă a campaniei va fi în lunile septembrie şi octombrie când vom reveni în fiecare judeţ al ţării, de această dată prin implicarea directă a Consiliului Judeţean din fiecare judeţ, cu participarea tuturor unităţilor administrativ-teritoriale. Încercăm să ducem prin intermediul lor această informaţie către cetăţenii din fiecare localitate, în special pentru cei care doresc să muncească în agricultură, în muncă sezonieră“, a declarat Natalia-Elena Intotero, ministrul Românilor de Pretutindeni.

Organizatorii au încercat să-i facă pe participanţi să conştientizeze pericolul de a deveni victime ale reţelelor transnaţionale de trafic de carne vie la care se expun femeile şi copiii, şi în genere, persoanele singure. Şi au subliniat cât de importantă este menţinerea comunicării constante şi frecvente cu membrii familiei rămaşi în ţară. Campania „Informare acasă. Siguranţă în lume“ este implementată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. 

1 Comment

  1. Intai de toate arat ca sunt zeci de firme care pe canalele de intyernet angajeaza si proceseaza dosarele si fac analize medicale cu 200 de euro. Jumatate dintre ele sunt ilegale si autoritatea tace si tace si tace si oamenii sunt smenuiti si tace si tace si asta e tara in care sclavii fug de pe plantatie!

Adaugă comentariu