Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cu toate că și-a propus să nu organizeze nici o expoziție personală în 2017, pictorul nu a rezistat acestei tentații. Mărturisirea este completată ulterior cu un „totuși“ prin acceptul său de a expune în fața foștilor colegi de liceu, la invitația noului manager al Liceului de „Arte Sabin Pautza“, prof.Carina Pristavu, pentru a întregi emoționanta întâlnire de 20 de ani, eveniment care a avut loc sâmbătă, 10 iunie.

Cum veștile se răspândesc repede într-un oraș mic, întrucât totul a fost gândit spontan, aproape în taină, ca o petrecere de familie, nici pictorul Ion Bobeică – președintele Filialei Reșița a Uniunii Artiștilor Plastici din România, al cărei membru este și Bogdan Piperiu – nu a ratat această ocazie pentru a-i propune o continuare (dacă tot a venit acasă) într-o expoziție mai amplă, pe simezele Galeriei Agora, cu vernisaj la pachet pentru data de 16 iunie.

Așadar, Bogdan Piperiu, cu domiciliul temporar în Germania, a expus în acest weekend un set de lucrări noi realizate în 2017 în atelierul său din Tuttlingen, cu prilejul reîntâlnirii cu foștii colegi – a treia generație de absolvenți ai clasei mixte de muzică și arte plastice, respectiv generația 1997, diriginte prof. Nicoleta Garoiu (Marilena). În prezent el are un portofoliu ce-l recomandă ca pe un artist modern care are toate șansele să reprezinte plastica românească peste mări și țări, potrivit criticului de artă Ada D.Cruceanu.

Mândru de profesorii săi maeștri, artistul și-a amintit de anii inițierii: „Tiberiu Orvoș a fost pentru mine un om excelent, de la care am învăţat foarte mult. Am descoperit tehnica însuşirii picturii în ulei, de care m-am îndrăgostit. Este tehnica pe care o folosesc şi astăzi.“ Dubla expoziție din luna iunie „Identitate – flashback from the past – preview“ este o avanpremieră la o amplă expoziție programată pentru luna octombrie, lucrările fiind noi, încă neexpuse în România „cu o tentă figurativă clară, oscilând între peisaj și personaje, între clipe trăite, stări și momente diverse întipărite în mine de-a lungul timpului, majoritatea fiind uleiuri pe pânză dar și câteva executate în tehnici mixte, experimentale.“ – a precizat Bogdan.

Un moment decisiv în evoluția sa este legat de lucrarea „Gott IV care a fost selectată și inclusă în cadrul Salonului anual al artiștilor plastici din Tuttlingen și din regiune (noiembrie-decembrie 2015), cel mai important eveniment de gen al zonei unde recunoașterea a venit surprinzător de repede: „în cadrul vernisajului, la nici 15 minute, lucrarea mea a fost cumpărată, văzându-mi, așadar, pentru prima dată o lucrare îmbulinată cu roșu, adică rezervată unui cumpărător hotărât“ – a mărturisit pictorul.

Emoția revederii după două decenii de la absolvirea liceului a fost dublată de aprecierea foștilor colegi și profesori, pictorul fiind singurul din această generație care a urmat calea artei. O parte din noile sale lucrări vor rămâne expuse la Galeria Lyceum a Liceului de Arte „Sabin Pautza“ până în data de 16 iunie, când vor fi expuse la Galeria „Agora“ unde vineri, de la ora 18.00, această expoziție urmează să fie vernisată.