Caraş-Severin, Romania

BERZASCA – Punctul de prim ajutor înfiinţat într-o zonă izolată, unde serviciile de profil ajung mai greu, îşi arată utilitatea.

În urmă cu un an, Filiala de Cruce Roșie Caraş-Severin inaugura punctul de prim ajutor în zona izolată din satul Bigăr, aparținător comunei Berzasca.

Familia Mleziva, în seama căreia a fost lăsat centrul a intervenit în mai multe fracturi, plăgi sau cazuri ce necesită intervenţie de specialitate. Punctul a fost înființat în cadrul unui proiect al Crucii Roșii Române ce prevedea instruirea unei familii pentru acordarea primului ajutor și dotarea acesteia cu o trusă de intervenţie ce conține materiale sanitare dar și aparatură – un tensiometru, glucometru, un dispozitiv EKG și un telefon mobil cu ajutorul căruia se efectuează telecitirea rezultatului EKG într-un centru de cardiologie din București, unde personalul de specialitate pentru interpretarea rezultatelor activează non – stop.

„Membrii familia Mleziva au fost instruiţi ca salvatori comunitari şi au rolul de a sprijinii rezolvarea urgenţelor minore din comunitate sau prevenirea agravării situației în cazul unor urgenţe majore. Salavtorii au intervenit prompt în diferite accidente, cum ar fi fracturi de membre – una deschisă cauzată de explozia unui cauciuc de tractor – precum şi nenumărate plăgi. Comunitatea din Bigăr este foarte mulțumită de promptitudinea familiei Mleziva precum și de acest proiect“, ne-a declarat Alin Cica, directorul filialei cărăşene a Crucii Roşii.