Caraş-Severin, Romania

IAM – David Juriţa poate spune că a crescut cu iepurii în casă căci, pe când era copil, tatăl său cu asta se ocupa. De vreo zece ani, şi David tot asta face. A prins drag de rasa berbec german, căci sunt blânzi, prietenoşi şi se reproduc foarte bine. David vorbeşte despre urecheaţii lui blănoşi, de care e foarte mândru. Şi consătenii sunt mândrii de iepurii lui, unii chiar i-au preluat îndeletnicirea.

Crescător de iepuri, tâmplar şi agricultor, David câştigă bine de pe urma urecheaţilor. Acum are vreo 150, numai berbeci germani, pe care-i ţine în boxe speciale. A investit peste 2.000 de euro în „casa” iepurilor, bani numai din buzunarul lui. Îi hrăneşte cu lucernă şi cereale pe care tot el le produce, căci are şi şapte hectare de pământ pe care-l lucrează cu utilajele lui.

Tatăl lui David a crescut iepuri, însă a renunţat. Dar tânărului i-a revenit dragul de blănoşi acum vreo zece ani, când un prieten i-a dat o pereche. Apoi un alt prieten, Silviu Mariş din Milcoveni, i-a vândut lui David toată crescătoria pe care-o avea atunci. „Silviu avea vreo 30 de iepuri şi mi i-a dat cu tot cu cuşti. M-a costat vreo 2.500 de lei. Ulterior, am schimbat tot ce-am avut de la Silviu. Am adus numai exemplare campion cumpărate de la expoziţii”, aflăm de la David.

Zilnic, tânărul face naveta până la Oraviţa, unde lucrează ca tâmplar. În lipsa lui, un om plătit are grijă de iepuri. Şi desigur familia îl susţine permanent. Din 2014, David face parte din Asociaţia „Tibiscum Banat” (ATB) din Caransebeş. Când s-a înscris în ATB, aceasta reunea doar crescători de berbeci germani. Ulterior însă au fost primiţi şi crescători de alte rase de iepuri, ba în ultima vreme, chiar şi crescători de păsări.

Participanţii la târgurile agricole din judeţ au ocazia să se convingă cât sunt de blânzi berbecii lui David. Primăvara şi toamna, participă la târguri şi, în toată vremea, poate fi găsit pe internet. E mândru şi de mersul afacerii, căci întreţinerea iepurilor îl costă vreo 100 de euro lunar, iar vânzările merg foarte bine. „Mulţi îi cumpără fie ca animale de companie, fie pentru reproducere, căci vor să prindă rasa. Alţii îi iau şi pentru sacrificare, un iepure mare ajunge la 6-7 kg. Am avut chiar o femelă de 9 kg”, încheie David.

Pe viitor, vrea să se extindă. Se gândeşte chiar să acceseze fonduri europene. A şi discutat despre asta, însă e cam complicat cu banii UE. Aşa că momentan David aşteaptă şi se pregăteşte de prima expoziţie la care va participa în calitate de expozant. Tânărul român are exemplare de care e mândru. Aşa că… să vină lumea să-i vadă berbecii germani.