Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ce se va întâmpla cu obiectivul? Nimeni nu poate spune cert. Iar singurele scripte sunt solicitările privind demolarea… Tot mai mulţi cititori ai JCS s-au arătat îngrijoraţi de soarta funicularului, gurile rele spunând că va fi tăiat şi vândut ca fier vechi, iar valorosul teren aferent, în special din zona centrală, comercializat pe bani grei. Să fie oare această premisă departe de adevăr?

Nu demult, primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, prezenta faptul că noii proprietari ai funicularului s-au arătat doritori de o demolare. Edilul ne-a asigurat, însă, că n-o va aproba.

Dar de unde s-a ajuns la această poveste? Au trecut deja cinci ani de la data la care combinatul reşiţean şi-a dorit să valorifice obiectivul, fiind în serioase tratative cu municipalitatea pe această temă. Au urmat discuţii peste discuţii, însă din ecuaţia vânzător-cumpărător lipsea, de fapt, cumpărătorul. Şi asta în pofida declaraţiilor oficiale. Aşa că nu demult a fost găsită şi veriga lipsă, care a luat funicularul.

Ce se va întâmpla, concret, cu monumentul arhitectural nu ştie nimeni, chiar dacă pe Bârzava au curs multe supoziţii şi declaraţii oficiale. Singurul lucru cert îl constituie adresele prin care proprietarul actual al funicularului cere aprobările necesare demolării.

La nivel declarativ, reprezentanţii municipalităţii spun că vor salva măcar partea centrală a acestuia, abandonând cele două braţe. Pardon! Unul, pentru că atât a mai rămas. Cel de pe Valea Domanului. Braţul de dincolo de Dealul Crucii, dinspre uzină, nu mai e de mai bine de jumătate de deceniu. S-a prăbuşit peste casele oamenilor şi peste zidul fabricii, sub povara istoriei, a nepăsării şi mai ales sub acţiunea hoţilor de fier vechi care i-au pecetluit soarta.

Ce s-ar întâmpla dacă Reşiţa ar rămâne fără funicular? În fond, a pierdut deja mai toate obiectivele-simbol, inclusiv cele prezente pe stemă. Să aibă totuşi funicularul soarta Cinematografului Muncitoresc? Nimeni nu poate spune, dar noi tragem, totuşi, un semnal de alarmă.

Antoniu Mocanu

4 Comments

  1.  Am citit de multe ori despre asta insa n-am retinut cine e actualul proprietar. Sincer sa fiu, eu n-as plange cu lacrimi de corcodil daca intr-o zi funicularul n-ar mai fi. Nu de alta dar arata urat in plin centrul orasului. Si sa-l facem gondola n-avem pt. cine. Doar n-ar atrage Resita atatia turisti incat s amerite investitia.

  2.  Actualul proprietar est Dl. Costel Ciobanu fost Barbalata!
    El a cumparat funicularul si a devenit proprietar pt nu mai stiu ce suma….. A facut a N afacere ca si toate pe care le are prin Resita si nu numai…. Oare cum?

    • l a cumparat ca sa l vinda primariei cu un pret de 3-4 ori mai mare…si daca primaria nu are bani-si se pare ca nu are va primi la schimb terenuri subevaluate din domeniul public,ca doar ii mai trebuie citeva hectare sa devina Resita latifundia lui-acu ca are si sprijin politic cu cumnat viceprimar (in devenire) va fi si mai usor-iar cei ce vor aproba vor avea girul celor 19.000 de voturi..asa ca ciocul mic ca sintem la putere !!! 

  3.  Este un simbol al Resitei
    Partea centrala ar putea ramane si daca ar fi posibila accesarea de fonduri nerambursabile pentru transformarea sa intr-un obiectiv turistic (recreere, acces pietonal) poate deveni o atractie pentru resiteni si pentru turistii ce viziteaza orasul

Adaugă comentariu