Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Frumuseţea locurilor, surprinsă de Flavian Savescu în fotografii expuse în 24 de ţări.

Peste 100 de fotografii i-au fost acceptate la 400 de saloane fotografice naţionale şi internaţionale şi au primit medalii şi distincţii. „Cele mai importante premii le-am obţinut cu fotografii realizate în Banatul Montan. Federaţia Internaţională de Artă Fotografică mi-a acordat medalia de aur pentru o fotografie a Cascadei Bigăr. Acesta e cel mai important premiu de până acum”, spune Flavian.

Pasiunea a început în şcoala generală, când un amic l-a invitat să-i arate laboratorul amenajat în debara. Un laborator clasic, fascinant pentru elevul de atunci care ulterior şi-a cumpărat un aparat foto rusesc, cu film, marca Smena. Făcea poze pe care le scotea fie la amicul său, fie la un unchi care şi el avea un laborator foto.

A urmat liceul la Oţelu Roşu, oraşul natal, şi şcoala de subofiţeri de poliţie de la Câmpina. „Eram la profilul criminalistică, ceea ce implica cercetare la faţa locului iar asta presupune fotografie. Laboratorul foto era la dispoziţia mea şi a unui coleg. Aşa am putut experimenta. Atunci am luat contact cu fotografia color pe film, proces un pic diferit faţă de fotografia alb-negru”, rememorează Flavian.

Din 2009, s-a dedicat mai serios artei. Anul trecut, alături de câţiva prieteni, a pus bazele Fotoclubului „Banatul Montan”. Membrii se întâlnesc într-o sală a Universităţii „Eftimie Murgu”, pusă la dispoziţie de prof. Gheorghe Popovici, membru de onoare al clubului. „Fotografia digitală oferă un feed-back imediat însă cea cu film păstrează calitatea. Ca să faci artă fotografică, îţi trebuie dorinţă, pasiune, dăruire. Nu e nevoie de un aparat costisitor căci nu aparatul face fotografia. Oricât de sus ai ajunge, mereu ai de învăţat căci îţi formezi viziunea şi modul de exprimare propriu”, mai spune artistul care reuşeşte să îmbine profesia cu pasiunea, pentru că ambele presupun atenţie la detalii şi deschidere la diversitate.