REȘIȚA – Trei căderi de zăpadă au fost raportate joi către Instituţia Prefectului Caraş-Severin.„Avem două dislocări de zăpadă de tip avalanşă la Ruschiţa, una produsă în jurul orei 11.00, care a blocat parţial pârâul Padeş, şi alta, care iniţial a acoperit o anexă a unei gospodării, mai de dimineaţă. O altă situaţie s-a întâmplat la Cornişoru, un cătun al Bucovei. Acolo, acum câţiva ani, a mai fost o avalanşă la o casă răzleţită, care a ucis doi copii. Mama copiilor este acolo, dar nu sunt probleme sau victime. Oamenii i-au sărit în ajutor pentru a degaja anexele care au fost acoperite de zăpadă“, a precizat prefectul de Caraş-Severin, Octavian Ţunea.
Potrivit datelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“, primarul de Rusca Montană a anunţat telefonic ISU despre faptul că zăpada dislocată de pe un versant a căzut peste un acoperiş din Ruschiţa. Au fost anunţaţi pompierii din Caransebeş care, ulterior, au fost întorşi din drum deoarece localnicii au reuşit deblocarea situaţiei. Apoi, pe numărul de urgenţă 112 primarul Dorin Ecobici a anunţat o a doua avalanşă carea blocat parţial pârâul Padeş, temându-se de o posibilă inundaţie. Au pornit înspre Ruschiţa 20 de pompieri pentru a-i susţine pe cei 15 localnici care interveneau deja, dar drumul s-a dovedit a fi anevoios din pricina zăpezii.
De la începutul avertizării de cod galben în judeţ a nins încontinuu până joi, în jurul orei 19.00. „Stratul de zăpadă depus este mai mare decât tot ce s-a depus în perioada anterioară în Caraş-Severin, atingând 40 de centimetri cel mai puţin. În zona Oraviţa zăpada măsoară 60 cm, 70 cm în zona Herculane, muntele Semenic – 115 cm şi pe Ţarcu, 140 cm. Vântul nu a suflat, totuşi, cu intensitatea anunţată, iar rafalele cele mai puternice s-au înregistrat pe Ţarcu şi pe Semenic. Am şi închis tronsonul de drum de nouă kilometri de la Prislop până pe Semenic, din cauza viscolului. Există câteva restricţii de circulaţie pe drumurile naţionale din judeţ“, a precizat Octavian Ţunea.
Potrivit datelor prezentate, pe muntele Semenic rămăseseră joi blocaţi şase turişti, patru din Timişoara şi doi din Constanţa, care au ignorat avertizările meteorologice şi care doreau să coboare ieri. „Pentru ei trebuie să deschidem drumul, indiferent de cheltuielile implicate şi de cine plăteşte. În pofida viscolului, funcţionează o freză care încearcă să deschidă drumul. De când s-a oprit ninsoarea putem acţiona cu utilajele şi pe drumurile comunale unde administraţiile locale nu au utilaje, şi sunt câteva, să se ajungă şi la casele răzleţe. Portul Moldova Veche rămâne închis, toate localităţile sunt alimentate cu energie electrică, şi încercăm să ajutăm administraţiile locale acolo unde este nevoie“, a mai amintit prefectul de Caraş-Severin.
Flavius Rotariu