Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Calea de acces a reşiţenilor care stau într-un cartier de case din apropierea Centrului Civic reşiţean a fost închisă zilele trecute de angajaţi ai municipalităţii, sub ochii Poliţiei Locale. Terenul se află acum în proprietate privată, iar oamenii vor avea de ocolit mai mult decât şi-ar dori pentru a ajunge în centrul Reşiţei.

Mai mulţi reşiţeni care locuiesc în zona de case din apropierea Centrului administrativ al municipiului s-au revoltat zilele trecute după ce angajaţii autorităţii locale, împreună cu Poliţia Comunitară, au blocat un drum neamenajat pe care oamenii îl foloseau de zeci de ani drept cale de acces. Este vorba despre terenul aflat între staţia de autobuz de pe pasajul Nera şi clădirea BCR-ului, unul aflat în proprietate privată dar pe care până nu demult s-a circulat fără restricţii, asigurând accesul locuitorilor zonei, în principal pe strada Salcâmilor.

În urmă cu câteva zile, locuitorii zonei au avut surpriza să constate că autorităţile locale au închis acest drum cu stâlpi, şi că nu mai pot ajunge acasă decât folosind o rută ocolitoare, pe un drum mult prea lung. Oamenii spun că terenul a fost dat de curând unui privat, dar că ei circulă de când se ştiu pe acest drum. De asemenea, locuitorii zonei se plâng de faptul că, dacă tot e teren privat şi dacă e pe drumul principal care înconjoară Centrul Civic, firesc ar fi fost ca noul proprietar să-l îngrijească, nu să-l lase în paragină.

Reşiţenii spun că până prin 1993, de când a fost amenajată staţia de autobuz de pe podul de la Nera, strada respectivă ducea până jos, în parcarea din zona comercială a Centrului Civic, unii dintre ei spunând că folosesc drumul de aproape jumătate de veac. Strada a fost ulterior închisă la construirea staţiei de autobuz, oamenii continuând să folosească drumul, însă doar până în dreptul noii staţii. Nemulţumirile mai mari sunt legate de faptul că locuitorii zonei au în general vârste avansate, precum şi diferite afecţiuni ce presupun intervenţia ambulanţei, drumul respectiv facilitând accesul rapid. Ruta ocolitoare ar fi pe undeva prin apropierea cimitirului, iar strada Pandurilor, aflată pe traseu, nu este una dreaptă, având tot felul de ocolişuri ce nu asigură un acces facil celor care nu cunosc zona. Cu alte cuvinte, cei de acolo vor avea mult de mers până în Centrul Civic, deşi stau la doar câteva zeci de metri de el…

Chiar dacă au fost puşi piloni ce să îngrădească trecerea pe respectivul teren, cei din zonă nu au fost anunţaţi, astfel că acolo erau deja parcate maşinile celor care lucrează în apropiere. Pentru a-şi putea recupera vehiculele, după ce au plecat oamenii primăriei care au blocat drumul, oamenii au scos o parte dintre stâlpi şi şi-au făcut din nou cale de acces.

„Mă mir că n-am primit nemulţumiri, am avut şi audienţe. Dar ştiu că situaţia unor străzi a fost discutată în cadrul Comisiei de Circulaţie. Vom vedea ce se întâmplă pe strada Salcâmilor“, a precizat Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei. Un lucru este însă cert: în executarea unei lucrări de îngrădire a unei proprietăţi private, de regulă, nu se implică angajaţii primăriei şi nici Poliţia Locală, aşa cum s-a întâmplat în zona staţiei de la Nera.

Antoniu Mocanu