Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Programul lansat vara aceasta de Ministerul Agriculturii are în vedere sprijinirea oierilor şi revigorarea industriei lânii în România, care a suferit mult după 1989. 941 de cărăşeni s-au înscris în acest program, prin care crescătorii de ovine beneficiază de un sprijin financiar de un leu pe kilogramul de lână vândută.

Este vorba despre o schemă de ajutor de minimis, care are o finanţare de 36 de milioane de lei, iar banii se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie şi prevăzute pe anul 2018. Beneficiarii sunt persoane fizice care au atestat de producător, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale şi persoane juridice. De asemenea, beneficiarii trebuie să deţină o exploataţie de ovine înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi să facă dovada comercializării cantităţii de lână pentru care solicită acordarea sprijinului până la 1 iulie 2018. Derularea sprijinului se face prin Direcţia Judeţeană Agricolă Caraş-Severin, iar sumele se plătesc într-o singură tranșă anuală.

Pentru implementarea Programului „Lâna“ la nivel judeţean, specialiştii Direcţiei Agricole au bătut judeţul în lung şi-n lat, oferind consiliere şi asistenţă tehnică crescătorilor de ovine. Cei mai mulţi oieri înscrişi în acest program sunt din localităţile Ramna, Măureni, Şoşdea, Vermeş, Valeapai, Goruia, Vrani, Răcăşdia, Cornea, Cornereva, Luncaviţa şi Teregova.

„Pentru a primi ajutorul de minimis, fermierii sunt obligaţi să prezinte documente justificative privind vânzarea lânii, precum atestatul de producător şi carnetul de comercializare, în cazul persoanelor fizice, şi factura fiscală, dacă vorbim despre persoane juridice“, ne-a declarat dr.ing. Liviu Munteanu, consilier superior în cadrul Serviciului Implementarea Politicilor şi Strategiilor în Agricultură, din cadrul Direcţiei Judeţene Agricole.

Deşi s-au înscris în program un număr semnificativ de fermieri, la nivel judeţean existând un total de 1.400 de oieri, în Caraş-Severin nu există nici un centru de colectare a lânii, care le-ar uşura acestora munca şi i-ar descuraja pe samsari. „Există persoane juridice interesate să deschidă centre de colectare a lânii în judeţ, măsură care i-ar ajuta foarte mult pe fermieri, căci există mulţi samsari pe piaţă care cumpără la preţ foarte mic lâna!“, a mai precizat Liviu Munteanu.