Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Anul 2013 a fost unul bun pentru apicultorii cărăşeni. Cel puţin asta susţine preşedintele Cooperativei „Prisăcarii Hercules”, Ion Bărbuţ.

Spre deosebire de anii trecuţi, când apicultorii cărăşeni au înregistrat pierderi considerabile, 2013 s-a dovedit a fi unul bun, cele mai mari producţii înregistrându-se la salcâm şi tei.

Zilele acestea, apicultorii se află în zona de câmpie, la culesul mierii de floarea-soarelui, aceasta fiind de altfel şi ultima recoltă, de acum înainte tot nectarul cules de albine urmând a fi folosit pentru iernat. „De două zile mă aflu într-o poiană din apropierea localităţii Şoşdea, la floarea-soarelui. Am scos 600 de kilograme de miere numai în prima zi, dar cantitatea finală va fi de două tone, căci am ales un loc cu floare bună. Din păcate, de la polifloră nu am scos nimic, din cauza secetei. La fel au păţit şi apicultorii care au ieşit la culesul poliflorei imediat după ce au încheiat cu teiul. În schimb, cei care au mers la florea-soarelui după tei au fost mai norocoşi, şi au ieşit ceva mai bine”, ne-a declarat Ion Bărbuţ, preşedintele Cooperativei „Prisăcarii Hercules” din Mehadia, ce numără 173 de membri.

Apicultorul mai spune că, spre deosebire de anii trecuţi, în perioada culesului mierii de tei condiţiile climatologice au fost ideale, aşa că şi nectarul a fost suficient. Poate nu atât cât şi-ar fi dorit stuparii, însă s-au obţinut producţii bune pe stup, între 10 şi 12 kilograme, în timp ce în urma recoltării mierii de salcâm producţia medie a fost între 15 şi 20 de kg/stup .

„La salcâmul 1, care înfloreşte în prima decadă a lunii mai, nu ne-a mers foarte bine, mierea nefiind bine căpăcită de albine. Lucrurile s-au schimbat, însă, în partea a doua a culesului, după data de 15 mai, când am reuşit să obţin aproximativ două tone de miere de salcâm, de la 180 de familii de albine. Per total, în ciuda pierderilor avute la culesul poliflorei, mă declar mulţumit de acest an, care a fost, de departe, mult mai bun decât cei anteriori”, a concluzionat Bărbuţ.

Roxana Bălan Nafiru