Caraş-Severin, Romania

Luni, conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin a ţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia şeful instituţiei, Ioan Jura, a anunţat şi rezultatele acţiunii de control din perioada 9-13 mai.

Comparativ cu săptămâna 2-7 mai, cea care tocmai s-a încheiat a fost mult mai propice pentru inspectorii ITM, susţin aceştia, datorită numărului mult mai mare de angajatori verificaţi.

„Dacă acum două săptămâni am controlat un număr de 22 de angajatori, în intervalul 9-13 mai, au fost verificate 47 de firme. Dintre acestea, 15% au fost sancţionate pentru munca la «negru», restul fiind amendate pentru alte deficienţe constatate de echipele de control. Astfel, au fost aplicate 125 de sancţiuni, din care şase pentru munca fără forme legale. Pentru cele şapte persoane găsite că munceau la «negru», angajatorii au fost sancţionaţi cu suma totală de 70.000 de lei, adică o sumă de 10.000 de lei pentru fiecare persoană găsite fără forme legale. Pentru celelalte nereguli, s-au mai aplicat sancţiuni în valoare totală de 10.000 de lei“, a precizat Ioan Jura.

Tot în cadrul întâlnirii de luni cu presa, Ioan Jura a ţinut să precizeze şi faptul că, din iunie, nu doar angajatorii vor fi amendaţi pentru munca la «negru», ci şi salariaţii. „Persoanele prinse că nu au încheiate contracte de muncă riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. Iar dacă mă întrebaţi de ce nu am dat până acum amenzi în acest sens, vă pot spune că fiind prima lună de la intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, ni s-a sugerat să nu-i amendăm pe oameni, ci să-i informăm. Sigur, din iunie, lucrurile se schimbă“, a concluzionat şeful ITM.

Roxana Nafiru

Adaugă comentariu