Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primele contacte între camerele de comerţ din Caraş-Severin şi Banja Luka au fost iniţiate miercuri.

Prima întalnire oficială cu ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Bosniei și Herțegovinei, Excelenţa Sa Dusko Kovačević, a avut loc miercuri, la sediul Consiliului Județean Caraș-Severin.

Au participat vicepreședintele CJ, Ionesie Ghiorghioni, subprefectul Ioan Anton Paulescu și președintele Camerei de Comerț și Industrie Caraș-Severin, Petru Buzzi. Este prima vizită oficială pe care E.S. Dusko Kovačević o face în acest an, tema întâlnirii reprezentand-o colaborarea bilaterală. Au fost abordate în principal aspecte legate de dinamizarea relațiilor economice precum și de dezvoltarea unor potențiale colaborări de afaceri între investitori din Caraș-Severin și Bosnia-Hertegovina.

Gazda întâlnirii, vicepreședintele Ionesie Ghiorghioni a făcut o succintă prezentare a județului Caraș-Severin exprimând întreaga deschiderea a Consiliului Județean pentru colaborări viitoare și pentru orice proiecte de interes reciproc.

Subprefectul județului a insistat asupra oportunităților de a investi în Caraș-Severin, ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Bosniei și Herțegovinei fiindu-i înmânat din partea Instituției Prefectului și un „Ghid al investitorului”. Au mai fost evidențiate aspecte ce țin de avantajele reciproce ale viitoarelor colaborări fiind făcut cunoscut faptul că în prezent în județul Caraș-Severin sunt cinci investitori din Bosnia și Herțegovina.

E.S. Dusko Kovačević a vorbit despre bunele relații de colaborare existente între cele două state, materializate anul trecut printr-un acord semnat la București. Alte exemple oferite au fost legate de colaborarea dintre Camera de Comerț și Industrie Prahova, România și Camera de Comerț și Industrie Banja Luka, Bosnia și Herțegovina care au și semnat un acord în acest sens. Alte colaborăriri, ce urmează să se materializeze prin acorduri, vizează Camera de Comerț și Industrie Constanța și Camera de Comerț și Industrie București, aceasta din urmă dezvoltând relații cu Sarajevo.

Propunerea înaintată de ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Bosniei și Herțegovinei de fost a fost de a intermedia primele contacte ale CCIA Caraș-Severin cu CCIA Banja Luka, sens în care o primă întalnire a oamenilor de afaceri din cele două regiuni ar putea avea loc în luna mai a acestui an.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu