Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, dr. Dumitru Secăşan, a explicat subfinanţarea în sistem.


În fiecare an, la semnarea contractelor pentru serviciile medicale spitaliceşti cu Casa de Asigurări de Sănătate, suma este insuficientă pentru acoperirea cheltuielilor, aflându-se sub nivelul reprezentat de externările anului anterior. Astfel, anual, Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa acumulează datorii încă de la nivel contractual.

Mai mult, susţine dr. Dumitru Secăşan, tariful pe caz ponderat este stabilit la un nivel inferior celui real. „În anul 2012, noi am avut 29.370 de externări. Finanţate şi decontate de Casa de Asigurări au fost, în final, aproximativ 25.000. Diferenţa este reprezentată de pacienţi pe care noi i-am internat, investigat şi tratat fără ca serviciile să fie decontate, fiind o cheltuială acumulatoare de datorii. Din totalul fondurilor prevăzute prin contractul cu CJAS, 51% reprezintă spitalizarea continuă (DRG), un fond care nu putea fi negociat şi reprezenta cam 85% din necesar“, a precizat managerul SJU Reşiţa. Datele statistice ale unităţii sanitare reşiţene arată că, în fiecare an, cifra de 29.000 de externări este depăşită.

„Nu puteam să nu semnăm contractul, dar nici să lăsăm pacientul la uşa spitalului. Anul trecut, asistenţa medicală de urgenţă a ajuns la aproximativ 45.000 de consultaţii. Mai mult, putem vorbi de subfinanţarea pe pacient: tariful pe caz ponderat (o medie a cheltuielilor per pacient – n.r.) este de 1.444 de lei şi va creşte la 1.600 de lei. Costurile pentru un pacient ale unui spital judeţean cu toate aparaturile şi utilităţile se ridică, în medie, la 2.100 de lei. Sunt pacienţi la care se cheltuie mai puţin, dar şi alţii la care se cheltuie mult mai mult. Ajungi la concluzia, ca manager, că nu mai este rentabil să achiziţionezi aparate noi, pentru a nu creşte cheltuielile“, a mai amintit dr. Dumitru Secăşan.

Flavius Rotariu