Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Probele scrise ale Bacalaureatului au început luni, 2 iulie, cu examenul la Limba şi literatura română. Din cei 2.862 de candidaţi înscrişi pentru susţinerea acestei probe, 287 au fost absenţi şi 9 tineri au fost eliminaţi din examen.

Examenul de Evaluare naţională s-a încheiat cu rezultate satisfăcătoare. În judeţul Caraş-Severin au fost înregistraţi şapte elevi care au obţinut nota 10 la toate examenele. După cum ne-a declarat Ion Benga, insp. şc. gen. adj. al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, trei elevi sunt absolvenţi ai Şcolii Generale Nr. 2 din Reşiţa, un elev a absolvit clasele I-VIII la Liceul Teoretic „Traian Lalescu“, iar de la Şcoala cu clasele I-VIII „Romul Ladea“ un alt tânăr a obţinut 10 pe linie. Ceilalţi doi elevi care au primit nota maximă la Evaluarea naţională sunt din Caransebeş, absolvenţi ai Liceului Teoretic „Traian Doda“ şi Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini.

La primul subiect al acestui examen tinerii au primit un fragment din „Craii de curte veche“ a lui Mateiu Caragiale, pe baza căruia au răspuns la o serie de întrebări, iar la subiectul al II-lea au avut de argumentat în 30 de rânduri „calităţile umane“ pornind de la afirmaţia lui Lucian Blaga conform căreia „nu e de ajuns să ai mari calităţi, trebuie să ştii cum să le foloseşti cu rost“.

Subiectul al III-lea a reprezentat un eseu de trei pagini pornind de la creaţia lirică a lui Mihai Eminescu şi având în prim plan „lumea“. După cum ne-au mărturisit tinerii nu se aşteptau ca la acest ultim subiect să fie o operă lirică, dar consideră că s-au descurcat şi speră la note peste 5. Nici camerele de supraveghere nu au mai avut efecte negative asupra candidaţilor la Bacalaureatul din acest an, majoritatea elevilor afirmând că nici nu le-au observat. Cu toate acestea, colegii lor „mai atenţi“ s-au simţit enervaţi de sunetul pe care aceştia spun că le fac.

La prima probă scrisă a Bacalaureatului tinerii au avut de rezolvat trei subiecte de care aceştia se declară mulţumiţi. „Subiectele au fost accesibile, le-am abordat pe toate şi nu consider că a fost unul mai dificil decât altul. Deşi nu mă aşteptam ca la subiectul al III-lea să fie poezie, m-am descurcat, am scris tot ce ştiam despre „Luceafărul“ de Mihai Eminescu şi sper să iau cel puţin 7“, ne-a mărturisit Alexandru Borcean.

Şi colega sa, Cristina Andrei consideră că va lua o notă bună, deşi „primul subiect a fost mai dificil. Nu m-au intimidat camerele de supraveghere, doar sunetul pe care îl făceau uneori, ca un ticăit mai lung, mi s-a părut enervant“. Probele scrise se desfăşoară în perioada 2-6 iulie în 11 centre de examen, trei subcomisii şi trei centre zonale de evaluare pentru 3.242 de candidaţi, atât absolvenţi ai promoţiei 2012 cât şi din anii anteriori. În ceea ce priveşte centrele de evaluare, la nivelul judeţului vor exista trei.

La Şcoala generală nr. 2 vor fi corectate lucrările elevilor reşiţeni, la Colegiul Naţional „Traian Lalescu“, celor din Bocşa, Oraviţa, Moldova Nouă şi Băile Herculane, iar la Liceul Teoretic „Traian Vuia“ vor fi corectate lucrările celor din Caransebeş şi Oţelu Roşu. Azi, 3 iulie, se desfăşoară proba scrisă la Limba şi literatura maternă, probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale. Această probă este organizată în două centre de examen, la Liceul Teoretic „Diaconovici-Tietz“ Reşiţa şi Liceul Teoretic „C.D. Loga“ Caransebeş. Pentru susţinerea lui s-au înscris 43 de elevi cărăşeni.

Dintre aceştia, 19 vor da Bacalaureatul la limba maternă croată şi 24 la germană. Urmează proba obligatorie a profilului, examen programat pentru data de 4 iulie. 3.050 de candidaţi au fost înregistraţi pentru susţinerea acestei probe, diferenţiată în funcţie de filieră, profil şi specializare. Astfel, la disciplina matematică sunt aşteptaţi 2.520 de elevi, pentru profilul real din filiera teoretică, pentru toate profilurile din filiera tehnologică şi pentru profilul militar şi pedagogic – specializarea învăţători-educatoare, din filiera vocaţională.

Pentru profilul umanist din filiera teoretică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională proba obligatorie va fi istoria, examen la care s-au înscris 530 de candidaţi. Bacalaureatul 2012 se va încheia vineri, 6 iulie, cu proba la alegere a specializării, examen pentru susţinerea căruia au fost înregistraţi 2.945 de candidaţi. Pentru profilul real din filiera teoretică, pentru profilul tehnic, resurse naturale şi protecţia mediului din filiera tehnologică, dar şi pentru profilul militar din filiera vocaţională examenul se va da la fizică, chimie, biologie sau informatică. În schimb, probele pentru profilul umanist din filiera teoretică, pentru profilul servicii din filiera tehnologică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională sunt geografie, filosofie, logică şi argumentare, economie, psihologie şi, după caz, sociologie.

Candidaţii care au participat şi au fost respinşi în sesiuni anterioare de Bacalaureat organizate începând cu anul 2003 au recunoscute probele promovate în aceste sesiuni, în baza documentelor prezentate la înscriere. Examenul de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii de liceu doar dacă au susţinut probele de evaluare a competenţelor, dacă au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea, şi dacă au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise. Accesul candidaţilor în săli este permis pe baza actului de identitate, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei. Se interzice intrarea în sală cu orice fel de lucrări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.

Candidaţii care au fost eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen“, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale.

Lavinia Predescu

Adaugă comentariu