CARAŞ-SEVERIN – Acest bilanţ îngrijorător reflectă situaţia a două zile de weekend, în Caraş-Severin, chiar dacă n-am avut parte de zile caniculare care să fi justificat vreo autoaprindere a dealurilor.
„Forțele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Semenic» al județului Caraș-Severin au intervenit pentru lichidarea mai multor incendii de vegetație care au izbucnit pe teritoriul județului nostru în zilele de 10 și 11 martie a.c. Cauzele probabile de aprindere au fost folosirea focului deschis în spații deschise și folosirea intenționată a sursei de aprindere. Din fericire, incendiile nu s-au propagat la gospodăriile populației și la fondul forestier, dar au fost afectate mai multe hectare de teren“, ne informează plt.maj. Magdalena Tocmelea, purtătorul de cuvânt al ISU „Semenic“.
Două incendii la Dalboşeţ au afectat o suprafaţă de trei hectare, în 10 martie, iar alta de patru hectare în 11 martie, iar alte incendii au afectat zece hectare la Reşiţa, patru hectare la Caraşova, două la Topleț, 13 la Feneş, două la Bozovici, două la Soceni, unul la Gîrbovăţ şi trei la Ciuchici. Suprafeţe ceva mai mici, de câte 500 de metri pătraţi, au fost afectate la Plugova şi Cornea.
„Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale poate reprezenta un pericol pentru viața și bunurile membrilor comunităților. Pentru a preveni situații nefericite, trebuie respectate mai multe reguli: focul nu se aprinde în aer liber în locuri cu pericol de incendiu și în condiții meteorologice cu intensificări ale vântului; locul arderii trebuie asigurat cu mijloace și materiale pentru stingerea focului (butoi cu apă, stingător); arderea trebuie supravegheată permanent, iar la sosirea nopții, focul se stinge și se verifică cu atenție zona; în situația izbucnirii unui incendiu, acesta trebuie anunțat imediat la serviciul voluntar pentru situații de urgență al localității și la numărul unic pentru apeluri de urgență – 112“, ne recomandă oficialul ISU.