CARAŞ-SEVERIN – Proiectul de reintroducere a zimbrilor în sălbăticie, implementat de două ONG-uri în pădurile din Munţii Ţarcu în urmă 10 ani, îşi arată pe deplin roadele. Opt zimbri au fost identificaţi recent în pădurile din Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei!
Prognosticul celor două asociaţii, WeWilder şi WWF România, care au implementat proiectul de reintroducere în natură în zona Armenişului a zimbrilor, a fost de la început unul foarte optimist. În urmă cu 10 ani, WWF România, în colaborare cu Primăria Armeniş, a început în Munţii Ţarcu procesul de reintroducere a zimbrilor în natură. În colaborare cu un alt ONG, WeWilder, acţiunea de la Măgura Zimbrilor şi-a arătat rezultatele. Peste 100 de zimbri trăiesc acum în libertate în pădurile de la poalele Munţilor Ţarcu.
Rangerii de la Asociaţia WeWilder au monitorizat cu atenţie evoluţia şi comportamentul acestor mari mamifere în sălbăticie. Concluzia a fost una unanimă: exemplarele de zimbru s-au adaptat perfect la condiţiile din Munţii Ţarcu. În acţiunile lor de monitorizare, rangerii de la WeWilder au observat că în fiecare an se nasc foarte mulţi pui. Până acum, peste 48 de pui au fost născuţi în libertate. E semn bun, susţin aceştia. De curând, un fapt i-a surprins atât pe rangerii de la cele două asociaţii, cât şi pe cei de la Parcul Naţional Domogled. Opt frumoase exemplare de zimbru au fost identificate în pădurile de pe Valea Cernei, după ce au pătruns, spun reprezentanţii parcului naţional, prin migrarea din zona de introducere inițială.
„Succesul se vede în timp. Ieri s-au împlinit 10 ani de la semnarea protocolului între WWF Romania și Primăria Armeniș, pentru repopularea cu zimbri. După aproape 200 de ani de la dispariția de pe teritoriul României, cel mai mare mamifer terestru din Europa, zimbrul, își recâștigă, încet-încet, teritoriul. În ultimii 7 ani, în Munții Țarcu au fost aduși zimbri din peste 30 de rezervații și centre de reproducere din Europa, în cadrul proiectului Life Rewilding Bison de reintroducere a zimbrului în Carpaţii Meridionali. În prezent, Țarcu este singura zonă din România cu o populație de peste 100 de exemplare de zimbru în sălbăticie și peste 48 de pui născuți în libertate. Despre curajosul proiect s-a scris și în The Guardian. Cum spuneau cei ce la Rewilding România, proiectul își propune să ducă mai departe inițiativa Rewilding la nivelul întregii zone alcătuite din: Munții Țarcu, Parcul Național Retezat și Parcul Național Domogled-Valea Cernei. Ei bine, astăzi putem spune că ceea ce și-au propus acum 10 ani începe să devină realitate și asta datorită faptului că în luna iulie au fost identificați în zona Parcului Național Domogled-Valea Cernei, opt zimbri, care au pătruns prin migrarea din zona de introducere inițială. Le urăm bun venit!“, au precizat cei de la Parcul Naţional Domogled.
JCS-Nicoleta Moraru