Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Succesul proiectului de reintroducerea în natură a zimbrilor din Munţii Ţarcu a trecut demult graniţele ţării. Le Monde, unul dintre cele mai importante cotidiene din Franţa, a publicat recent un reportaj despre comportamentul şi activităţile de monitorizare a acestor mamifere în pădurile de la Armeniş!

Viaţa zimbrilor de la poalele Munţilor Ţarcu continuă să fie un subiect foarte dezbătut în presa internaţională. După publicaţii renumite din Marea Britanie şi Germania, un alt prestigios cotidian publică în paginile sale un întreg reportaj despre zimbrii din Banatul Montan. „Le Monde“, un important cotidian francez, a dedicat recent un spaţiu vast proiectului de reintroducere a zimbrilor în pădurile din zona Armenişului, proiect implementat de mai multe organizaţii şi asociaţii de mediu.

În articolul din „Le Monde“ se specifică atât despre importanţa salvării acestei specii, cât şi despre impactul pozitiv pe care l-a avut întoarcerea acestor mamifere în Munţii Ţarcu, despre turismul în natură, dar şi despre încurajarea micilor afaceri locale. Un fapt a atras însă atenţia în mod deosebit, „blănoşii“ nu mai că au nume sonore, dar şi un comportament bine studiat de rangerii de la Armeniş. Un astfel de exemplu este Hunter, unul dintre zimbrii veterani din Munţii Ţarcu care a împlinit de curând 10 ani, şi chiar dacă a devenit vedetă prin intermediul acestei publicaţii îşi duce liniştit traiul mai departe, parcurgând singur distanţe mari în căutarea prânzului perfect, spun cei de la WWF România.

„Zimbrii noștri fac valuri peste hotare! Le Monde, renumit cotidian francez, a publicat un întreg reportaj despre succesul reintroducerii speciei în Munții Țarcu! Giganții noștri blănoși sunt animale timide și greu de fotografiat. Acum, că sunt vedete internaționale, s-ar putea ca Hunter, Legolas sau Gimli să devină și mai scumpi la vedere.“, spun reprezentanţii WWF România.

Tot în cadrul proiectului „Life with Bison“, alte 24 de exemplare de Bison bonasus vor fi translocate în Carpaţii de Sud-Vest, urmând ca, până în anul 2029, populaţia de zimbri liberi din Munţii Ţarcu să depăşească 250 de exemplare.

JCS-Nicoleta Moraru

FOTO: Adrian Grancea/WWF România