Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Episcopia Caransebeşului desfăşoară în perioada 12 – 19 mai, a.c., sub genericul celei de-a şaptea ediţii a Zilelor credinţei şi culturii, mai multe acţiuni spirituale, culturale şi artistice.

Manifestările amintite sunt prilejuite de sărbătorirea festivă a hramului noii catedrale „Învierea Domnului” din Caransebeş (Duminica Tomii), de proclamarea de către Patriarhia Română a anului 2013 ca „Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”, la care se adaugă prăznuirile locale.

Având în vedere că în 2013 se împlinesc 80 de ani de la moartea lui Iosif Badescu (episcop al Caransebeşului între 1920 şi 1933), o personalitate de seamă a istoriei bisericii din Banat, Episcopia Caransebeşului a propus pentru acest an mai multe activităţi cu tematică istorică, sub genericul „Personalităţi clericale şi culturale în sprijinul Bisericii Bănăţene”. Prin această comemorare generală se urmăreşte evidenţierea contribuţiei pe care numeroase personalităţi bisericeşti şi laice au avut-o pentru devenirea spirituală, naţională şi culturală a românilor din Banat în perioada 1865-1949.
Cu acest prilej, la Episcopia Caransebeșului vor fi aduse moaștele Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii de către o delegație condusă de către Emilian Lovișteanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Moaştele vor fi întâmpinate la catedrala episcopală Învierea Domnului din Caransebeș  sâmbătă, 11 mai 2013, la ora 18.00, de către Lucian Mic, episcopul Caransebeșului.

Duminică, 12 mai, se va oficia Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Catedralei Învierea Domnului. La aceste manifestări vor fi prezenţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române şi credincioşi din întreaga Episcopie a Caransebeşului.

Luni, 13 mai 2013, în sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului Eparhial, Episcopia Caransebeşului va organiza Simpozionul internaţional „Taină și mărturisire”, ediţia a VII-a. Simpozionul va avea ca tematici Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena în spiritualitatea ortodoxă, aspecte istorice din perioada de început a secolului al IV-lea creştin (domnia lui Constantin cel Mare), învăţătura ortodoxă despre Sfânta Cruce, viaţa şi activitatea episcopului Iosif Badescu şi personalităţi bisericeşti şi laice în istoria Bisericii bănăţene.
 
Simpozionul va fi însoţit de o expoziţie foto-documentară despre activitatea Episcopiei Caransebeşului de la înfiinţare (1865) şi până în timpul episcopului Nicolae Popeea (1908).

Zilele credinţei şi culturii în Episcopia Caransebeşului vor continua cu cea de-a IV-a ediţie a festivalului coral de muzică religioasă „Miron Cristea” (14 mai), dedicat în special corurilor parohiale. 

În data de 15 mai va avea loc o slujire comemorativă în parohia Şopotu Vechi, locul de naştere al episcopului Iosif Badescu şi în parohia Eşelniţa din Episcopia Severinului şi Strehaiei, locul unde este înmormântat ierarhul bănăţean.

Următoarea manifestare culturală, cea de-a XXXI-a ediţie a festivalului internaţional „Timotei Popovici” se va organiza în ziua de 16 mai. Acesta este primul festival coral pentru copii şi tineret din România şi a debutat în comuna Marga – judeţul Caraş-Severin (1982), din 1995 fiind transferat la Caransebeş, unde episcopia s-a ocupat îndeaproape de organizarea sa.

În ziua de 17 mai, Episcopia Caransebeşului va organiza festivalul de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină”, la care vor participa  aproximativ 50 de personalităţi ale vieţii literare bănăţene.

Manifestprile se vor încheia în după-amiaza Duminicii Mironosițelor, când elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, alături de elevi ai liceelor din municipiu, vor prezenta în sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” piesa de teatru Mironosițele, de Victor Ioan Popa.