Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – CFR Timișoara pune la bătaie aproape 90.000 de euro pentru lucrări de decolmatare a albiilor râurilor la poduri și podețe feroviare de pe raza regionalei. Trei dintre acestea sunt în Caraș-Severin, asta după ce reviziile făcute pe liniile de cale ferată aflate în administrarea RCF Timișoara au evidențiat că există pericolul de inundare a acestora!

Cele trei poduri și podețe de pe Linia 100 Orșova-Timișoara Nord sunt între stațiile Armeniș și Teregova (km 444+734), respectiv Vălișoara și Valea Timișului (km 462+501; km 463+585), toate considerate de importanță majoră. Potrivit celor de la RCF Timișoara, numeroase poduri și podețe au albiile colmatate cu aluviuni, fenomen natural favorizat de ploi și viituri, iar regionala nu dispune de forță de muncă suficientă la districtele LAT pentru astfel de lucrări, așa că va apela la firme autorizate și specializate.

Prin decolmatare se va elimina potențialul pericol de inundare a liniilor de cale ferată în perioadele cu ploi abundente din cauza neasigurării secțiunii de scurgere corespunzătoare și se va asigura un regim normal de scurgere a cursurilor de apă în zona podurilor de cale ferată, menținând profilul albiilor la nivelul proiectat.

„Lucrarea ce urmează a fi achiziționată cuprinde: defrișări de vegetație; săpături manuale și mecanizate în secțiunea de scurgere a podurilor și podețelor; împrăștierea și nivelarea pământului rezultat din săpături în afara zonei de influență a liniei acolo unde relieful zonal o permite sau transportul, împrăștierea și nivelarea acestuia în depozite stabilite de comun acord cu beneficiarul, după caz”, se arată în anunțul publicat în sistemul electronic de achiziții publice, în procedură simplificată. Valoarea totală estimată a contractului este de 439.766 de lei, echivalentul a aproape 90.000 de euro, iar ofertele sau cererile de participare sunt așteptate până în 10 noiembrie, ora 15.

JCS-L.A.

FOTO: Arhivă