Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pe 28 martie, ar putea începe proteste la Reşiţa şi Slatina. Ulterior, pot urma acţiuni similare la Bucureşti. Reţinem asta din comunicatul semnat de Iosif Ciuciuc, preşedintele Sindicatului „Vatra” din cadrul uzinei reşiţene, şi Marian Apostol, preşedintele Cartel Alfa Caraş-Severin!

Ultimatumul vine ca urmare ca întârzierii răspunsului pe care Guvernul României ar fi trebuit să îl ofere la demersurile întreprinse de sindicalişti pentru rezolvarea situaţiei de la TMK Artrom. Până la proteste, aceştia încearcă rezolvarea problemelor prin dialog, așa cum este legal și cum se întâmplă în orice societate democratică. În acest sens, prin intermediul deputatului Jaro Marșalic, parlamentarilor de Caraș-Severin li s-a propus ca, la sfârșitul acestei săptămâni, să discute cu sindicaliştii problemele de la TMK Artrom în cadrul unei întâlniri care ar putea avea loc vineri, 25 martie. A fost contactat inclusiv primarul Ioan Popa, care şi-a arătat susţinerea față de salariații combinatului reşiţean, transmițând guvernului solicitări în sprijinul acestora. „După toate aceste demersuri, putem aprecia că sunt întrunite condițiile legale pentru ca problema să fie rezolvată favorabil. Legalitatea justifică demersurile noastre, dar în ciuda acestui fapt atenționăm că încă nu este nimic rezolvat”, se arată în comunicatul amintit.

Până acum, sindicaliştii au prezentat situaţia TMK Artrom împreună cu propunerile lor pentru soluţionarea acesteia atât Guvernului României, cât şi ministerelor decidente, primului ministru, Consiliului Economic și Social și Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Muncii, organizațiilor patronale, partidelor din arcul guvernamental,  ANAF-ului, reprezentanţilor Comisiei Europene, televiziunilor centrale. În paralel,  conducerea TMK Artrom, sub coordonarea directorului Adrian Popescu, a întocmit dosarul cu documente care demonstrează că societatea este nesancționabilă făcând şi demersurile pentru înaintarea acestuia către ANAF și guvern cu solicitarea de deblocare a conturilor. Vinerea trecută, sindicalişti de la Reşiţa şi Slatina au discutat cu ministrul Muncii, Marius Budăi, care promitea că… se rezolvă. Vorbe aidoma fumului dus de vânt.

Însă, cum nu iese fum fără foc, la TMK fierbe vulcanul gata să dea pe dinafară. „Când ne primim salariile?” sau „Când se deblochează conturile?” sunt întrebările pe care sindicaliştii le primesc cel mai des în ultimele zile. Pot răspunde doar guvernanţii, cărora sindicaliştii le solicită zilnic un răspuns concret. „Domnule ministru, ajutați-mă cu un răspuns concret pentru muncitorii de la TMK. Oamenii sunt disperați și răbdarea lor este la limită. Nu are sens să prelungim căutările peste limita de suportabilitate. Este momentul ca fiecare, miniștri sau sindicalişti, să-și asume responsabilitatea funcției. Într-o zi, am primit cel puțin 100 de interpelări de la oameni. Nu știu ce să le spun decât că trebuie să aștepte”, este doar una dintre aceste solicitări, adresată de Marian Apostol ministrului Budăi.

Cu ceva timp în urmă, Apostol afirma că, în această perioadă, TMK Artrom are nevoie de o echipă de oameni inteligenți, cu experiență, care să pună interesele  societății pe primul plan. „Cu această credință ne-am aruncat în luptă. Suntem dispuși s-o ducem până la capăt alături de sindicaliștii din TMK Artrom și de toți reșițenii care vor să ni se alăture. Pentru a avea succes, este necesar ca toate bunele intenții să fie conjugate și transformate în factor de presiune care să acționeze concertat către decidenţii politici. În acest demers, este binevenit orice sprijin care să se alăture acțiunii hotărâtă de sindicatele din cadrul TMK Artrom Reșița și Slatina”, încheie Marian Apostol.

JCS-Ionel Ivaşcu