Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Pe lângă voturile valabile și cele nule, au mai existat și 576 voturi albe pentru Senat și 422 pentru Camera Deputaților. Asupra acestui detaliu a atras atenția, sâmbătă, în cadrul ședinței Biroului electoral de circumscripție județeană nr. 11, în care au fost distribuite mandatele de parlamentar, președintele acestuia, judecătorul Rustin Ciasc!

„Presupun că e de notorietate că la aceste alegeri parlamentare au fost evidențiate distinct voturile albe, nu ca la prezidențiale unde au fost incluse la voturile nule. Aici s-a făcut o categorie separată, probabil experimental, așa zisul «vot de blam».“, a explicat acesta.

Astfel, la alegerea pentru Senat, în Caraș-Severin au fost exprimate 106.081 de voturi valabile, 2.786 de voturi nule și 576 de voturi albe. Coeficientul electoral al Circumscripției a fost stabilit la 46.754 de voturi, după care, pe baza algoritmilor specifici s-a constatat că cei doi senatori ai județului să fie primul de pe lista PSD cu un număr de 33.299 de voturi și cel de pe lista POT cu 7.714 voturi, respectiv Luca Mălăiescu și Gheorghe Vela.

Pentru Camera Deputaților au fost exprimate 105.736 voturi valabile, 3.282 voturi nule și 422 voturi albe, stabilindu-se un coeficient electoral de 17.562 voturi. În urma algoritmului de repartizare s-a constatat  că 4 competitori electorali vor trimite reprezentanți în Camera Deputaților: PSD cu 31.386 de voturi, AUR cu 21.564 de voturi, PNL cu 12.842 și USR 7.308. Astfel, PSD va fi reprezentat de Marius Adrian Isac și Silvia Claudia Mihalcea, AUR de Samuel Virgil Miclău, PNL de Ion Marcel Vela, iar USR de Andrei George Plujar.

Dacă buletinele de vot „albe“, introduse neștampilate în urne, sunt considerate ca reprezentând „voturi de blam“, ar fi necesară fără îndoială și o reconsiderare a absenteismului, care reprezintă și el o atitudine față de oferta electorală a partidelor care obișnuiesc să scoată candidați surpriză din joben sau a independenților care apar de nicăieri. În acest context, valabil atât pentru cei care au depășit pragul electoral și au intrat în Parlament cât și pentru cei rămași suspendați între celelalte două tururi, ar trebui să reamintim că prezența la urne la parlamentare a fost de 52,50% la nivel național și de doar 43,25% în Caraș-Severin. De unde rezultă că, în județ cel puțin, candidații intrați în cursă mai mult n-au fost votați decât au fost, astfel că o dezbatere despre cine a câștigat sau a pierdut alegerile ar trebui poate nuanțată.

Până una-alta, din punct de vedere tehnic, alegerile s-au desfășurat fără probleme în Caraș-Severin. „Toate etapele s-au derulat la termenele prevăzute de lege, nu au exista contestații, plângeri sau întâmpinări îndreptate împotriva activității Biroului electoral județean care să fi fost admise, nici de BEC, nici de instanțele competente, în speță Tribunalul Caraș-Severin sau Curtea de Apel Timișoara. Fără a ne ridica nouă înșine un piedestal, au fost mai multe etape unde BEJ a fost primul pe țară în încheierea etapelor electorale.“, a precizat judecătorul Rustin Ciasc.

Statistic, în Caraș-Severin au funcționat 364 secții de votare, cumulând 4.004 persoane implicate direct în activitatea acestora, la care s-a adăugat personalul de pază, personalul tehnic auxiliar, angajații primăriilor care au contribuit la distribuirea materialelor electorale, informaticienii, personalul centrelor regionale organizate de STS, funcționarii din aparatul public, cât și echipa BEJ, numărând la rândul ei câteva zeci de persoane.

JCS-Walter Fleck