Caraş-Severin, Romania


REŞIŢA – Executivul va trasa soarta UCMR şi Arsenal, atât în sensul protejării posturilor existente, cât şi în cel al deschiderii de noi capacităţi de producţie.

Primele zile ale acestui an ar putea fi unele decisive pentru soarta vechii industrii reşiţene, şi asta pentru că printre societăţile aflate pe lista discuţiilor la Centru se numără UCMR şi Arsenal. „Cu privire la Arsenal, acesta este, după cum se ştie, o societate de stat. Am abordat la Bucureşti atât problema sa, cât şi a UCMR-ului, cu factori de decizie din cadrul Guvernului, spune Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei. Dar mi s-a spus că după sărbători se va reveni la modul foarte serios, pentru a proteja tot ceea ce înseamnă locuri de muncă existente şi, de ce nu, pentru a dezvolta capacităţile productive. Trebuie să protejăm capacităţile productive existente la UCMR şi să le dezvoltăm pe cele de la Arsenal“.

Vizavi de Arsenal, şeful municipalităţii reşiţene a deplâns soarta locatarilor din blocurile administrate de societate, care au rămas în afara sistemului de termoficare, şi a criticat conducerea unităţii pentru neimplicarea în găsirea unei soluţii. Edilul spune că oamenii au bătut la tot felul de uşi, dar n-au venit la primărie, fapt pentru care s-a aflat târziu de situaţia lor.

„Am oferit celor 180 de familii care locuiesc în două blocuri aparţinând de societatea Arsenal şansa de a avea în sfârşit căldură. (…) Le-am dat în chirie, pentru şase luni, minipuncte termice. Dacă ar fi după mine şi aş avea posibilitatea, le-aş oferi gratuit, definitiv, în proprietate. În schimb, au nişte valori de inventar, iar în aceste şase luni cei din conducerea Arsenalului au posibilitatea, împreună cu Ministerul Economiei de care aparţin, să bugeteze sumele aferente dacă vor achiziţie completă, definitivă, sau să-şi aducă alte minipuncte termice. La fel am făcut şi cu cele două cluburi sportive care n-au avut demarate procedurile de achiziţii – mă refer la Clubul Sportiv Şcolar şi Clubul Municipal din Reşiţa –, i-am ajutat şi pe dânşii la fel, oferind aceste minipuncte termice care fac parte din aceste procese de termoficare locală“, a conchis primarul Reşiţei. Atât soarta lor, cât şi soarta celor două societăţi atârnă de hotărârile care urmează să fi luate la Centru.