Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Chiar dacă numărul lor a scăzut considerabil, cele 35 de accidente grave de anul acesta s-au soldat cu 17 decese și 28 de răniți, potrivit datelor oferite de Poliția Caraș-Severin!

În primele 6 luni din 2022, cele mai multe accidente rutiere cu victime, înregistrate pe drumurile publice din Caraș-Severin s-au produs pe fondul nerespectării regimului legal de viteză, aceasta rămânând principala cauză generatoare de accidente rutiere, aproape o treime din numărul total de accidente și aproape jumătate din numărul accidentelor grave producându-se din cauza vitezei excesive și a celei neadaptate condițiilor de drum și de trafic.

În ceea ce privește evoluția accidentelor rutiere grave, în prima jumătate a acestui an au fost înregistrate cu peste 35% mai puține accidente față de media accidentelor din ultimii 10 ani. Din cele 35 de accidente rutiere grave înregistrate în 2022, la fel ca în prima jumătate a anului trecut, a rezultat decesul a 17 persoane, față de 8 în 2021 și rănirea a 28, cu o persoană mai mult față de 2021.

Judecând după numărul de accidente, ca și cauze generatoare, urmează neacordarea priorității de trecere vehiculelor (17), indisciplina pietonală (14), alte preocupări de natură a distrage în mod periculos atenția la volan (14), nerespectarea distanței între vehicule (14). După categoria drumului, 85% dintre accidente s-au înregistrat pe rețeaua stradală, adică 63, față de 62 în 2021, și pe drumurile naționale, 58, ca și în 2021. A crescut numărul de accidente înregistrate în zilele de joi și vineri, și a scăzut numărul celor înregistrate în zilele de marți, miercuri, sâmbătă și duminică.

La capitolul rutier, în primele șase luni ale anului, oamenii legii au derulat aproape 1.200 de acțiuni, cele mai multe axate pe viteză, alcool și drogurile la volan, depășiri neregulamentare, centura de siguranță și dispozitivele de retenție, acordarea priorității de trecere pietonilor și indisciplina bicicliștilor. „În urma acțiunilor au fost aplicate peste 16.200 de sancțiuni contravenționale și au fost reținute peste 1.100 de permise de conducere, cele mai multe pentru depășiri neregulamentare și conducerea sub influența băuturilor alcoolice, și au fost retrase 452 de certificate de înmatriculare, cele mai multe pentru defecțiuni tehnice ale autovehiculelor. Din numărul total de sancțiuni, peste 660 au fost aplicate altor categorii de participanți la trafic decât conducători auto: bicicliști, pietoni, conducători de trotinete și de atelaje hipo. De asemenea, în perioada amintită au fost constatate 342 de infracțiuni, dintre care 202 la regimul circulației rutiere, cele mai multe privind conducerea unui autovehicul fără permis de conducere – 81 de infracțiuni, conducerea sub influența băuturilor alcoolice și refuzul sau sustragerea de la prelevarea mostrelor biologice – 73 de infracțiuni, dar și pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat – 18 infracțiuni, și conducerea sub influența substanțelor psihoactive – 13 infracțiuni“, informează Poliția județului, cu precizarea că acțiunile pentru siguranța rutieră continuă.

JCS-A.M.