Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Aproape în fiecare an sunt cazuri în care cărăşeni sunt muşcaţi de reptile, dar există ser antiviperin.Chiar dacă în unii dintre anii anteriori dozele achiziţionate erau destul de puţine, judeţul nostru a intrat în categoria celor în care există riscul muşcăturilor de viperă şi numărul de doze a fost suplimentat.

„Suntem obligaţi prin lege să avem stocuri de ser antiviperin, care sunt reîmprospătate pe măsură ce se apropie finalul termenului de valabilitate. Acestea expiră, în medie, în şase-opt luni de la data fabricaţiei. Noi avem acum pe stoc zece fiole şi sunt alte 20 în aşteptare (care trebuie să ajungă la noi în câteva zile), pe lângă cele aflate la unităţile medicale din judeţ. Unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean din Reşiţa are şi acum câteva fiole ce expiră în luna ianuarie 2014. În general, toate spitalele din zonele în care au fost semnalate muşcături de viperă – Oraviţa, Caransebeş – au ser, pentru că trebuie să-şi asigure un stoc antiepidemic. În măsura în care acestea nu au, noi le punem la dispoziţie“, a explicat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică judeţeană. Achiziţionarea respectivelor doze se face din programele Ministerului Sănătăţii, în Caraş-Severin fiind semnalate maximum trei cazuri anuale de cetăţeni muşcaţi de viperă.

Cu câteva zile în urmă, au fost semnalate apariţii izolate ale viperelor în zona Văii Almăjului. „Cam în fiecare an sunt cazuri de întâlniri sau chiar muşcături, pentru că sunt turişti neavizaţi care pleacă prin habitatele reptilelor. Anul trecut am avut două cazuri în zona Caransebeş şi la Reşiţa a fost o persoană care se bănuia că ar fi fost muşcată de viperă, dar nu s-a confirmat. Pe lângă zonele cunoscute, Cheile Caraşului şi Cheile Nerei, reptilele amintite au apărut în zonele Gârlişte, Băile Herculane, şi merg spre zone locuite“, a mai amintit directorul DSP Caraş-Severin. În cazul în care există cazuri de muşcătură de viperă, victimele trebuie să apeleze numărul de urgenţă 112.

Flavius Rotariu