Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Spre deosebire de cea manifestată în zonele adiacente, care a dispărut cu desăvârşire!

Analiza înaintată Instituţiei Prefectului de către Inspectoratul Şcolar relevă faptul că în primul trimestru al acestui an nu au fost înregistrate fapte infracţionale în niciuna din zonele adiacente celor 411 unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţ. În schimb, a crescut numărul celor înregistrate în incinta şcolilor, de la 9 la 12, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit inspectorului general Lucian Miclău, şapte dintre infracţiuni au fost comise la Reşiţa, două la Oraviţa şi, câte una, la Băuţar, Grădinari şi Slatina Timiş. Autorii, identificaţi cu toţii, au fost elevi în zece din cazuri, un cadru didactic şi o altă persoană, în timp ce victime ale infracţiunilor au fost 10 elevi şi un cadru didactic. În nouă dintre cazuri, faptele incriminate au fost de lovire şi alte violenţe, celelalte trei fiind de purtare abuzivă, şantaj, respectiv distrugere.

Lipsa incidentelor din jurul unităţilor şcolare poate fi un rezultat al prezenţei în zonă a unor reprezentanţi ai structurilor de ordine publică: poliţişti în cazul a 398 de unităţi, jandarmi – 6 şi poliţie locală – 7. În condiţiile în care aceste structuri nu au responsabilităţi în interiorul unităţilor de învăţământ, rezultă că preîntâmpinarea repetării unor astfel de cazuri rămâne, preponderent, în sarcina personalului acestora.

JCS-Walter Fleck

FOTO: UNESCO