Vine valul 4! Spitalele cărăşene au fost puse în gardă! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cristian Gâfu, prefectul judeţului, a organizat o întâlnire cu managerii spitalelor din judeţ şi le-a cerut să fie pregătiți să primească din nou pacienţi cu Covid!

„Din păcate, da!“, este răspunsul dat de prefect la întrebarea dacă vine valul 4. Oficialul a explicat că afirmă asta luând în calcul faptul că numărul celor infectaţi este în creştere: „Odată cu finalizarea perioadei de concediu, ne apropiem de valul 4, cred că vom intra direct în el, pentru că lumea se întoarce masiv din concediu. În funcţie de fiecare, cum a fost vaccinat sau cum a avut grijă să respecte normele epidemiologice. Am avut o şedinţă cu managerii spitalelor din Caraş, şi pe alte aspecte, şi le-am solicitat în principal să fie pregătiţi pentru a primi din nou pacienţii cu Covid. Că ştim bine că anul trecut, când a venit pandemia, nu numai în Caraş, nu numai în România, peste tot ne-a luat pe nepregătite pentru că nimeni nu se aştepta la o rată atât de mare de infectare şi nimeni nu ştia că această boală chiar este atât de contagioasă şi pacienţii trebuie internaţi efectiv separat de restul bolnavilor“.

În pofida riscurilor, cărăşenii încă ocolesc vaccinul, însă la acest capitol există şi localităţi unde vaccinarea mobilă a oferit autorităţilor surprize plăcute, mai mulţi oameni vaccinându-se peste lista celor programaţi. În alte părţi, din păcate, deşi merge o echipă în teren, nu se vaccinează nici cei înscrişi pe liste…

„Din păcate lumea în continuare ignoră vaccinarea. Suntem undeva puţin sub 25%, suntem sub jumătatea clasamentului. Avem 12 centre de vaccinare active în Caraş, am avut 16. De o lună şi jumătate, echipele de vaccinare mobilă se deplasează în fiecare săptămână în UAT-urile care identifică persoane care doresc să se vaccineze. Dar cu toate acestea avem un grad scăzut de vaccinare. Avem localităţi în judeţ unde se deplasează echipe de vaccinare de minim 3-5 oameni, şi vaccinează 3 persoane. Pentru că se face o listă şi dacă sunt mai mulţi, până ajunge echipa mobilă de vaccinare, rămân numai câteva persoane. Avem şi surprize plăcute: la Zorlenţu Mare – peste 30, Naidăş – 82 de persoane, deşi pe listă au fost 20. Depinde efectiv de gradul de percepţie al populaţiei“, a încheiat prefectul judeţului.

JCS-A.M.