Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Prima ediție a Reșița Handbal Cup s-a încheiat cu succes, iar viitorii sportivi au practicat handbalul într-o atmosferă frumoasă creată de părinții prezenți la sala de sport a Liceului Teoretic „Traian Vuia” din Reșița! 

Echipele care au participat la această competiție juvenilă au fost: Mundo Reșița, AS Teregova, Hercules Băile Herculane, Golden Kids Bocșa și Biamar Reșița. „Ne-am propus ca prin organizarea acestui turneu să le dăm meciuri copiilor. Practic, prin meciuri și întreceri amicale vor reuși să crească în valoare și să se obișnuiască cu competiția. În momentul în care vom intra în competițiile oficiale o să ne fie mult mai ușor să le abordăm. Totodată, prin acest turneu ne-am dorit să promovăm acest sport la categoriile de minihandbal și babyhandbal, la nivel de Caraș-Severin. După ce am fost prezenți în luna mai la Teregova și în iunie la Băile Herculane, a venit rândul Reșiței să organizeze un turneu pentru cei mai mici dintre handbaliști. Ne bucurăm foarte mult că au venit toate cluburile care dețin secții de handbal din județ. Am și o mica părere de rău, deoarece în Reșița sunt copii care practică acest sport și în altă parte, dar cei care care conduc acele entități nu prea ne respectă pe noi, cei privați. Mundo, fiind practic un club privat, investește proprii bani în sport, cu toate că acele entități se finanțează din bani publici. Din păcate, au o problemă la adresa noastră. Scopul nostru nu este să avem o competiție cu acele entități și cred că este loc pentru toată lumea, mai ales că Reșița este cel mai mare oraș din județ. Totuși, competiția chiar și la acest nivel nu poate să aducă decât beneficii și ar trebui să fim respectați mai mult de către aceste entități. Cu toate acestea, paradoxul este faptul că cei care conduc orașul ne susțin. Pe această cale aș dori să-i mulțumesc primarului Ioan Popa, deoarece întotdeauna am găsit susținere și suport. Aș dori să-l menționez aici și pe viceprimarul Adrian Dacica, care este un om de sport și găsim de fiecare dată înțelegere la dânsul. Nu în ultimul rând, îi mulțumim profesoarei Liliana Dacica, care ne-a susținut și ne susține în continuare, inclusiv prin asigurarea locațiilor de antrenament. Un plus și pentru conducerea Liceului Teoretic Traian Vuia, fostul liceu cu program sportiv din Reșița, unde în tinerețe am practicat și eu pentru o scurtă perioadă handbalul. Aș dori să o mai menționez și pe profesoara Lucia Moruț, care a dat de-a lungul timpului campioni, iar actuala echipă a Reșiței este formată de fostele junioare ale dânsei. În final, aș dori să mai spun faptul că bucuria copiilor de a fi prezenți la o astfel de competiție a fost neprețuită. Rezultatele nu sunt înregistrate la această categorie de vârstă și nu ne dorim să vedem care suntem mai buni, ci folosim aceste competiții doar ca și antrenamente.”, a declarat Nicu Belcea, managerul administrativ de la Mundo.

Martina Crai, handbalista la Mundo Reșița, a spus: „Mi se pare un sport foarte frumos handbalul și cred că poate fi practicat de toată lumea. Îmi place deoarece ca să-l practici trebuie să alergi mult și să ai forță. Consider că este mai frumos decât fotbalul, deoarece acolo este mai mult de alergat și sunt mult mai multe reguli pe care eu nu le înțeleg. Handbalul îl înțeleg mult mai bine!”

Antrenoarea și handbalista Alexandra Ștubei-Gîrboni a declarat despre acest turneu: „Aș dori să le mulțumesc profesorilor Lucia și Cornel Moruț pentru tot ceea ce m-au învățat și în acest fel pot pune în practică în cariera de antrenoare. Chiar dacă mai am mult de învățat, mă bucur că pot să antrenez acești copii de la Mundo Reșița și Biamar. La acești copii, ei fiind la o vârstă foarte fragedă, nu putem vorbi încă de performanță, însă este vorba mai mult despre distracție, joacă și prin aceste competiții încercăm să-i facem să lege prietenii.”

Fostul handbalist de la CSM Reșița, Boban Vuița, antrenor la Mundo, filiala Caransebeș, a spus: „Ne bucurăm că s-a putut organiza acest turneu la care au venit echipe din tot județul. Mă ocup de la 1 octombrie doar de copiii din Caransebeș și chiar dacă este un proiect nou avem deja aproximativ 50 de copii la antrenamente. Ca și obiectiv final ar fi să scoatem handbaliști, dar deocamdată noi ne dorim de la copii să vină la antrenamente de plăcere.”

JCS-Ștefan Moraru