Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Joi dimineața, potrivit diagnozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în creştere până la valoarea de 6.800 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s). Datorită atenuării, data de intrare în țară a viiturii a fost estimată pentru 1 octombrie, când va avea valoarea de 8.000 mc/s, urmând să scadă joi la 7.500 mc/s!

În ceea ce privește prognozata creștere a debitului fluviului în perioada următoare, „s-a constatat că nu există riscul apariţiei unor situaţii de urgenţă, iar debitul maxim de 8.200 – 8.500 metri pe secundă estimat să se înregistreze la intrarea Dunării în ţară nu va crea probleme. Autorităţile rămân totuşi vigilente în monitorizarea evoluţiei situaţiei şi sunt pregătite să intervină în eventualitatea producerii unor evenimente periculoase.“, se arată într-un comunicat al Prefecturii Caraș-Severin.

În discuțiile purtate cu primarii localităților din zonă, prefectul Ioan Dragomir le-a solicitat acestora să aibă în vedere identificarea și luarea în evidență a persoanelor vulnerabile (vârstnici, gravide, copii, persoane cu boli cronice), precum și a locuințelor aflate în zonele de risc. De asemenea, acestora le revine responsabilitatea de a verifica și pregăti tehnica și mijloacele de intervenție specifice gestionării inundațiilor disponibile la nivel local, iar în eventualitatea emiterii unor atenţionări Cod Portocaliu şi Cod Roşu, vor asigura permanența la primării.

Potrivit prognozei revizuite a Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitul Dunării la intrarea în țară, în secțiunea Baziaș, va fi în creștere până marți când ar urma să atingă valoarea de 8.000 mc/s (peste mediile multianuale ale lunilor septembrie – 3.800 mc/s) și octombrie – 3.850 mc/s), urmând să scadă joi la 7.500 mc/s. Cel mai mare debit pe acest sector, cel înregistrat în 2006, de 15.800 mc/s, a putut fi gestionat fără probleme deosebite, potrivit specialiștilor în domeniu.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu