Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Deocamdată nu s-a făcut un bilanţ al pagubelor însă, în doar 24 de ore, ploile de cod roşu care au afectat peste 30 de localităţi din judeţ, au generat implicare, nu doar din partea autorităţilor, ci şi din partea voluntarilor!

Inundaţiile de cod roşu au reuşit, în doar 24 de ore, să afecteze 31 de localităţi cărăşene, fiind necesare intervenţii în 131 de locaţii din arealul acestora. Peste 130 de pompieri militari, dintre care nouă veniţi din Dolj, şi peste 50 de pompieri voluntari au fost angrenaţi în intervenţii. Judeţul a trecut prin patru avertizări hidrologice de cod roşu, una meteorologică de cod roşu şi încă una de cod portocaliu. În zonele afectate au fost semnalate revărsări de apă, formări de torente şi viituri, fiind inundate drumuri naţionale, judeţene, comunale, străzi, grădini, curţi, beciuri şi locuinţe. Au fost colmatate podeţe şi subtraversări.

Au fost desfăşurate misiuni de salvare/evacuare pentru 28 de persoane, din Oţelu Roşu, Păltiniş şi Zăvoi. Cei de la CFR au intervenit pentru repunerea în funcţiune a liniei ferate Reşiţa-Caransebeş (blocată cu aluviuni, copaci căzuţi), iar cei de la Drumuri Naţionale au intervenit pentru curățarea sectoarelor de drum afectate (DN 57, 58, 58B, 68, E70, DN 6, DN 58 A). Pe unele sectoare de drum, circulaţia a fost întreruptă temporar de mai multe ori.

Pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, pompierii militari cărăşeni au intervenit cu 18 autospeciale şi 16 motopompe de diferite tipuri şi capacităţi, la care se adaugă mijloacele din dotarea autorităţilor publice locale şi cele venite în sprijin de la ISU Dolj. La Remetea Pogănici şi Obreja, reprezentanţii Serviciului de Gospodărire a Apelor, împreună cu pompierii, au înălţat malurile cursurilor de apă cu ajutorul sacilor de nisip pentru a proteja gospodăriile din apropiere. De asemenea, au fost implicate şi mai multe forţe ale Poliţiei, Jandarmeriei, Salvamont şi Unităţii Speciale de Aviaţie Caransebeş. Forţele de intervenţie au continuat să aibă de lucru şi după ploi, în sprijinul comunităţilor afectate.

JCS-Antoniu Mocanu