Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Din ce în ce mai mulți cărășeni trag concluzia că focul nu e în niciun caz spontan, ci pus de mâna omului!

„Oameni buni, potoliți-vă odată!“, scrie un dascăl pe o rețea de socializare, după ce a văzut imagini cu focul din zona Câlnicului, pus din mai multe părți.

De altfel, cartierul reșițean este în flăcări de mai bine de jumătate de lună. Bine, nu arde într-una, dar se pare că abia pot salvatorii să stingă ce pot alții să incendieze necontenit.

Cu titlu exemplificativ, duminică ardeau 500 mp de vegetație uscată la Caransebeș, fondul forestier la Divici, incendiu raportat de Parcul Național Porțile de Fier, care estima că ardeau aproximativ 30 ha. Luni, focarul de la Divici mistuia 62 de hectare de fond forestier!

Tot luni, dimineață, la Câlnic erau deja din nou două focare, unul la vegetație, altul la gunoaie. Apoi după prânz ardea tot la Câlnic, în spate la Mol. În urma recunoașterii din elicopter, se constata de fapt că, după-amiază, erau arse aproximativ 60 de hectare. Pe la 15.00, ardea vegetația uscată la Greoni. La 16.46 era incendiu de vegetație la Cârnecea, la 17.37 ardea vegetația pe drumul Târnovei, la Reșița.

Astăzi, 3 septembrie, ardea o casă la Reșița, la 5 dimineața, iar la Câlnic vegetația continua să ardă. În acest din urmă caz, salvatorii anunțau că „se acționează cu 2 ofițeri, 26 de militari și 9 autospeciale de stingere.“ De la fața locului, după ora 13.00, relata inspector șef, locotenent colonel Ionel Petru Tilca: „Zona din Câlnic, la ora actuală incendiul este localizat, nu mai există riscul de a ajunge către case, avem linie de furtun și oameni care așteaptă în spatele grădinilor, și de o parte, și de alta. Mai există riscul de a ajunge incendiul spre casele din capătul străzii Brițca.“

Apoi a intervenit în sprijin elicopterul IGAV – de stingere cu Bambi Bucket –, care a aterizat inițial pe stadionul Gloria din Reșița. Prima alimentare din Lacul Secu a fost la ora 14.15, urmată de o aruncare de 5 tone de apă. La fața locului interveneau 13 autospeciale de stingere, trupe profesioniste cu un microbuz de 16+1 locuri, 4 ofițeri și 53 de militari, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Reșița cu 1 utilaj și 17 lucrători, 16 pădurari de la ocolul silvic, 20 de cetățeni și 3 voluntari de la Serviciul Privat pentru Situații de Urgență al ARTROM, misiunea fiind în dinamică.

JCS-A.M.