Caraş-Severin, Romania

OŢELU ROŞU – 21 de cărăşeni din Oţelu Roşu, nouă adulţi şi 12 copii, din patru locuinţe, au reuşit să se refugieze în două dintre acestea, rămânând izolaţi din cauza inundaţiilor. Operaţiunea de salvare a fost, însă, o provocare!

Precipitaţiile masive de cod roşu au umflat apele râului Bistra, izolând patru case din cartierul Cireşa, din Oţelu Roşu. În cele patru locuinţe se aflau 21 de persoane, nouă adulţi işi 12 minori, toţi refugiindu-se în două dintre case. „S-a luat legătura telefonic cu persoanele în cauză şi nu au fost semnalate probleme din partea acestora. S-au întreprins mai multe încercări de a ajunge la ei cu ajutorul unei vole, dar fără succes. Ulterior, un echipaj de pompieri militari din cadrul Detaşamentului Caransebeş a reuşit să ajungă cu barca din dotare, dar din cauza debitului apei, oamenii nu au putut fi evacuaţi pe acelaşi traseu“, informează salvatorii cărăşeni.

Totuşi, s-a reuşit transportul persoanelor cu barca până la o limbă de pământ, de unde au putut fi transportaţi în siguranţă pe calea aerului. Dar şi aceasta a fost o provocare. Din cauza furtunii şi a plafonului de nori foarte coborât, nu s-a putut decola de la Timişoara şi Arad, către zona montană din Caraş-Severin, cu elicopterele MAI sau MapN. Salvarea a apărut prin omul de afaceri Romeo Dunca, acesta fiind în zonă cu elicopterul, undeva la 15 km, pe aeroportul din Caransebeş, şi s-a implicat în operaţiunile de pe râul Bistra.

„Domnul Romeo Dunca a sărit în ajutorul nostru pentru că era foarte complicat cu bărcile, cu pompierii, iar avertizările meteorologice nu permiteau decolarea avioanelor militare ale MApN sau MAI. Cu ajutorul dumnealui am rezolvat această problemă delicată. A făcut-o din spirit de solidaritate și absolut umanitar, fără niciun cost pecuniar din partea ministerului“, a precizat și șeful MAI, Marcel Vela.

După aterizare, persoanele salvate au fost consultate de un echipaj SMURD. Din fericire nu au avut probleme de ordin medical, cu excepţia unei persoane care a primit îngrijiri pentru o rană superficială la mâna stângă. „Pentru coordonarea misiunilor de salvare, la faţa locului s-au aflat prefectul judeţului Caraș-Severin, dl. Cristian Gâfu, precum şi comanda ISU Semenic CS. Pentru gestionarea acestei situaţii au fost angrenaţi pompieri profesionişti şi voluntari, poliţişti, salvamontişti, lucrători din cadrul Unităţii Speciale de Aviaţie Caransebeş şi cetățeni. Domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin a fost, de asemenea, prezent la faţa locului“, au încheiat cei de la ISU.

JCS-A.M.