Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – A exclamat col. Cristinel Coneru, şeful ISU „Semenic“, vizavi de solicitările în creştere, pentru stingerea incendiilor de vegetaţie, puse intenţionat de cei care vor să facă rapid curăţenie pe terenurile agricole!

O întâlnire la nivel de judeţ pe tema pandemiei – condusă de prefectul Cristian Gâfu – a pus pe tapet problema solicitării la maximum a serviciilor de intervenţie, în special a salvatorilor. „Profit de această ocazie, în care este prezentă toată presa cărăşeană şi am o rugăminte foarte mare la populaţie, a spus col. Cristinel Coneru, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă «Semenic». A început căldura, dar odată cu ea cetăţenii au revenit la vechile metehne, în sensul de a arde vegetaţia uscată sau mai corect spus igienizarea terenurilor prin incendiere. O spun şi fac şi un apel în sensul acesta, ca şi orice structură a Ministerului Afacerilor Interne, suntem implicaţi în acest fenomen care este Covid-19. Cred că ar trebui să înţeleagă şi să fie foarte convinşi de faptul că este greu să gestionăm absolut totul. Ne facem datoria, mergem la intervenţii dar să oprească şi să înţeleagă că se poate întâmpla să solicite să vină pompierii să stingă că le ia foc casa, şi nu avem pe cine să mai trimitem. Îmi pare rău că spunem, că transmitem un astfel de mesaj. Cred că ar trebui să înţeleagă şi să nu mai incendieze grădinile, pajiştile şi terenurile la modul general. Să ne lase să ne concentrăm, să ne facem datoria, vă mulţumesc!“.

În lumina cifrelor, anul trecut, numărul cazurilor în care autorii au fost depistaţi nu sare de două… Asta în condiţiile în care în judeţ, în 2019, au fost 1.077 de intervenţii pentru stingerea incendiilor (cu 382 mai multe decât în 2018), dintre care 715 au fost incendii de vegetaţie uscată (care au înregistrat în 2019 o creştere cu 38% faţă de 2018).

Oficialul ISU a dat câteva detalii despre felul în care curg lucrurile în cazul incendiilor de vegetaţie: „Incendiile se generează undeva pe la începutul, jumătatea zilei, iar pompierii sunt chemaţi undeva spre apus, când dă întunericul, ca oamenii să doarmă liniştiţi! Şi atunci când pompierii ajung, constată că incendiile se manifestă poate pe mai multe fronturi, chiar şi pe zeci de hectare! Iar toate aceste incendii, din păcate, nu sunt naturale“.

Prefectul judeţului a încheiat într-un ton optimist, subliniind faptul că va lua măsuri. „Este un semn bun că populaţia îşi continuă de viaţă, dar eu mă mir cum de nu sunt aşa responsabili, totuşi. Şi de abia aştept să se termine (cu situaţia generată de Coronavirus – n.r.) să pot reveni pentru că o să responsabilizez aici şi unităţile administrativ teritoriale (UAT). Prin acele servicii locale, în această perioadă ar trebui să meargă şi ei la intervenţii, din punctul meu de vedere. În fiecare UAT trebuie să aibă obligatoriu o persoană! Ar trebui să aibă evidenţa proprietarilor terenurilor agricole, să aibă o bază de date cu ce s-a întâmplat anul trecut şi să aibă acele întâlniri cu cetăţenii lor, şi să ajungem să diminuăm un pic fenomenul. Dar terminăm şi cu Coronavirusul, şi o să-mi desfăşor activitatea administrativă şi în acest domeniu“, a promis Cristian Gâfu.

JCS-Antoniu Mocanu